Rekordévet zárt tavaly a mezőgazdasági géppiac

2019. Március 25. 09:09

Rekordforgalmat ért el tavaly a mezőgazdasági géppiac, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal több a megelőző évinél.

Alkatrészekre is 11 százalékkal többet, összesen 49 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók.

Az agrártárca közleménye szerint a bővülést a beruházási támogatások, a kedvező finanszírozási lehetőségek, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége és a jövedelempótló támogatások segítették.

A mezőgazdasági gépberuházások értékének 55 százalékát adták az erőgépek, 45 százalékát a munka- és  egyéb gépek.

A teljes érékesítésen belül a traktorok 34 százalékos, a gabonakombájnok 12 százalékos arányt képviseltek.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből 15 százalékkal, az új mezőgazdasági pótkocsikból 20 százalékkal többet értékesítettek. A növényvédő gépek piacán 2018-ban 31 százalékkal nőtt a forgalom.

Gabonakombájnt tavaly az előző évhez képest 15 százalékkal kevesebbet vásároltak.

A gazdaságokba 262 új arató-cséplő gép került 2018-ban, az azt megelőző évben 307.

Az értékesített kombájnok a közlemény szerint a legkorszerűbb európai színvonalat képviselik.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta tavaly, ugyanez az arány egy évvel korábban 69 százalék volt.

A Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásain belül az állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forint, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forint, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forint, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot fizettek ki 2018-ban, amelyek a technológiafejlesztés mellett a gépvásárlásokat is ösztönözték.

A szaktárca szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése idén is folytatódik.

Ezt a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Növekedési Hitelprogram fix és az AM által tervezett beruházási kamattámogatási program is ösztönzi, ami hozzájárul a versenyképesség további növekedéséhez.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

NBM Könyvelő Iroda - Zsombok Katalin e.v. logo

NBM Könyvelő Iroda - Zsombok Katalin e.v.

Szabadbattyán

Majd 20 éves tapasztalattal vállaljuk egyéni és társas vállalkozások bérszámfejtését-könyvelését, online kapcsolattartással - vagy személyes találkozókkal - igény szerint.

Anma Conto Kft. logo

Anma Conto Kft.

Budapest III. kerület

Szeretném figyelmébe ajánlani cégünk szolgáltatásait. Célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatással segítsük ügyfeleinket az üzleti sikereik eléréséhez. Ügyfeleink részére teljes körű könyveléssel, bérszámfejtéssel, adótanácsadással állunk rendelkezésre. Ügyfélközpontú szemléletünknek köszönhetően, a folyamatos és időszerű tájékoztatással, figyelemfelhívással, megoldási javaslattal, folyamatos kapcsolattartással, adózási tanácsokkal járulunk hozzá, hogy az Ön üzlete virágzó és sikeres legyen.

Ráczné Zöld Tünde logo

Ráczné Zöld Tünde

Ostoros

Gyorsan, pontosan, rugalmasan dolgozom! Mindezt nagyfokú precizitással, a háttérben felelősségbiztosítással!
Egyéni vállalkozók, társaságok, nonprofit szervezetek könyvelését, bérszámfejtését, megegyezés alapján adminisztrációját vállalom!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu