Alkotmánybíróság: ki kell egészíteni a tanúvédelmi szabályozást

2019. Március 20. 11:10

A tanúvédelmi szabályozás kiegészítésére hívta fel a jogalkotót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatában.

Egy kartellügy nyomán vizsgálta az Ab a tanúvédelem különböző eljárásokra vonatkozó szabályait.

Kartellügyben versenyfelügyeleti eljárás, közigazgatási per, polgári per, a közbeszerzési kartellek esetén pedig büntetőper is folyhat.

Ezekben az esetekben a bizonyítási eljárás szereplői szinte azonosak.

Előfordulhat olyan eset, hogy a versenyfelügyeleti eljárásban "védett tanú" kilétét más bírósági eljárásban felfedik.

Ez nemcsak a tanú személyére, hanem az eljárás egyéb résztvevőire is hátrányosan hathat - figyelmeztetett az Ab.

A határozatról szóló közleményében az Ab. kitér arra is, hogy a "védett tanú" eredetileg büntetőügyekben alkalmazott bizonyítási eszköz, amelyet - eltérő tartalommal - a közigazgatási eljárásokban is átvettek.

A szabályozás a hatóság kötelezettségévé teszi a tanú indokolt kérelmére személyes adatainak zárt kezelését, ha valószínűsíti, hogy súlyos hátrány érheti a vallomástétel miatt.

Ilyen esetekben a versenyfelügyeleti eljárásban a tanú anonimmá válik, az ügyfél és képviselője nem lehet jelen a meghallgatásán, kérdést közvetlenül nem intézhet hozzá.

Az Ab határozatában leszögezte: a tisztességes eljárás követelménye egyetlen hatósági eljárásban sem sérülhet, ugyanakkor ezekben eltérő lehet a pontos követelményrendszer.

Az Ab a konkrét üggyel kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, mert a jogalkotó nem szabályozta a tanúk zártan kezelt adatainak védelmét arra az esetre, ha különböző - büntető-, polgári, közigazgatási vagy versenyfelügyeleti - eljárási törvényeket kell egy ügyben alkalmazni.

Az Ab felhívta a jogalkotót, hogy a tanúk zártan kezelt adatainak védelmét különböző eljárások esetén is megfelelően szabályozza, és jogalkotói feladatának ez év december 31-éig tegyen eleget.

A határozathoz a tizenötből öt alkotmánybíró - Czine Ágnes, Dienes-Oehm Egon, Schanda Balázs, Stumpf István és Szívós Mária - csatolt különvéleményt.

A határozat teljes szövege elérhető az Ab honlapján (alkotmanybirosag.hu).

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

RFM Könyvelő Iroda logo

RFM Könyvelő Iroda

Budakeszi

Több mint 10 éves szakmai gyakorlattal vállaljuk egyéni és társas vállalkozások, civil szervezetek könyvelését, bérszámfejtését, hatóságok előtti képviseletét könyvvizsgálói, ügyvédi háttérrel. Online könyvelést is végzünk, illetve igény esetén az anyagért házhoz megyünk. Partnereinkkel a kapcsolattartás rugalmas, nincs meghatározott munkaidő. Ügyfeleinket folyamatosan tájékoztatjuk vállalkozásuk helyzetéről, az adózást érintő változásokról. Felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Farkas Csilla ev logo

Farkas Csilla ev

Bajna

Teljes körű könyvelés, bérszámfejtés magas színvonalon.

Neumanné Érsek Szilvia logo

Neumanné Érsek Szilvia

Székesfehérvár

Egyéni vállalkozók, cégek, társasházak könyvelését vállalom

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó