CLB: a szélvihar károsultjainak két munkanapon belül be kell jelenteniük a kárigényüket

2019. Március 13. 09:01

Mindössze két munkanapjuk van az országon hétfőn végigsöprő szélvihar károsultjainak arra, hogy bejelentsék biztosítójuknál a kárigényüket.

Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója az MTI-hez kedden eljutatott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítók akár meg is tagadhatják a kifizetést, ha a bejelentés nem érkezik be a kár "észlelésétől" számított két munkanapon belül.

Aki ennél többet vár a kárigény jelzésével, az biztosítási szempontból akár "gyanús is lehet", ami az ügye elbírálását befolyásolhatja, sőt, később a kártérítést is elbukhatja.

Ez a rövid határidő nemcsak a mostani esetre, hanem minden egyéb kártérítési igényre is igaz.

Az a károsult, akinek nem volt biztosítása, utólag hiába "kapkodna" egy gyors szerződéssel, a már bekövetkezett kárra nem kaphat térítést.

A CLB kommunikációs igazgatója ismertette: a kárfelmérőknek öt napjuk van arra, hogy elvégezzék a helyszíni szemlét.

A szakember szerint ajánlott addig is fényképen rögzíteni az állapotot, ezt követően viszont fontos a további károk megelőzésének mielőbbi megkezdése.

Például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést.

Fontos, hogy a károsultak a károkról és a sérülésekről készítsenek a fotókat, és a biztosító szakértőjének szemléjéig, és a kárbejelentéstől számított ötödik munkanapig csak a kárenyhítéshez szükséges mértékig változtassanak a helyszínen.

Ha a biztosító a kárbejelentéstől számított öt munkanapon belül nem szemlézi a kárt, a károsult intézkedhet a javításról vagy a megsérült vagyontárgyak helyreállításáról, ezt megelőzően azonban a helyet és a sérült vagyontárgyakat le kell fényképezni.

A sérült és kicserélt elemeket és egyéb vagyontárgyakat a biztosítóval történt előzetes egyeztetést követően, további 30 napig változatlan állapotban meg kell őrizni.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Kóródi Sándorné logo

Kóródi Sándorné

Tapolca

Megbízható korrekt munka, magasszíntű szakmai felkészültség

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft. logo

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft.

Kaposvár

A TAX ON 24 Kft. a vállalkozások ügyvitelét teljeskörüen átfogó szolgáltatást kínál Önnek, vállalkozói szerződéssel, garanciával, anyagi felelősséggel, üzleti diszkrécióval és könyvelői felelősségbiztosítással.

Szivárvány Kontó Kfc. logo

Szivárvány Kontó Kfc.

Domoszló

Színvonalas könyvelés korrekt áron!!!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó