Ingatlan.com: emelkedhet a megépült lakások száma a következő években

2019. Március 01. 10:37

Az elmúlt öt évben kiadott építési engedélyek alapján épült lakások jelentős részét még 5 százalékos áfával értékesíthetik a beruházók 2023 végéig, ezért a következő pár évben évente legalább 20 ezer lakás épülhet.

Tíz kiadott építési engedélyből a portál adatai szerint 7-8-ból lett később valóban lakás az elmúlt két évtized átlagai alapján. Az elmúlt két évben azonban 50 százalék alá csökkent az arány, ami részben az előre kikért engedélyekkel és az építőipari kapacitáshiánnyal magyarázható.

Folyamatosan érkeznek a fokozott lakásépítési kedvet bizonyító adatok, az átadott lakások száma azonban szinte mindig elmarad az előző évben, években kiadott engedélyekétől.

2017-ben és 2018-ban jóval az átlag alá süllyedt a mutató, mindkét évben az egy évvel korábbi engedélyeknek 46-46 százalékából lett átadott lakás.

Ezt a szakértő egyrészt azzal magyarázta, hogy sokan előre kikérték a lakásépítési engedélyeket többek között a lakásépítési áfa határidejét érintő korábbi bizonytalanságok miatt.

Másrészt az építőiparban részben a lakásépítési boom miatt kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatt több építkezés átadása csúszásba került.

Ez viszont azt vetíti előre, hogy a következő néhány évben évente legalább 20 ezer lakás épülhet.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az idén 20-25 ezer új lakás átadása várható, ezt támasztja alá a tavaly kiadott több mint 36 ezer lakásépítési engedély is.

Az elemzéséből kiderül az is, hogy 2017-ben és 2018-ban a korábbi évekhez képest sokkal több lakást adtak át, ám az idén várható több mint 20 ezer új lakás még elmarad attól, amely a lakásállomány minőségromlását ellensúlyozza, ehhez ugyanis minimum 30 ezer lakásra lenne szükség.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Complex 2008 Kft logo

Complex 2008 Kft

Kaposvár

Könyvelés, számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, TB-ügyintézés több mint 20 éves tapasztalattal, egyéni vállalkozóknak, cégeknek nonprofit szervezeteknek.

Stircula Könyvelőiroda Kft. logo

Stircula Könyvelőiroda Kft.

Vác

Mikro- és kisvállalkozások, egyéni vállalkozók teljes körű, minőségi könyvelését és bérelszámolását végezzük reális áron, napra készen.

Garasos Kft logo

Garasos Kft

Gyál

Cégünket 1990-ben alapítottuk „Garasos” Ügyviteli Szolgáltató Bt-ként, majd 1995-ben alakultunk át Kft-vé.
A tulajdonosok több évtizedes nagyvállalati számviteli pénzügyi és munkaügyi gyakorlattal rendelkeztek már az indulásnál is.
Az elmúlt évtizedek alatt egy ütőképes csapat nőtt fel, amely profi a számviteli szolgáltatások területén.
Megbízóink elégedett nyilatkozatai alapján megalapozottak a részletes állításaink

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton