Erdészeti albizottság: telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

2017. Március 24. 17:22

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának erdészeti albizottságának ülésén az albizottság elnöke.

Győrffy Balázs (Fidesz) kiemelte: a többhónapos társadalmi vita eredményeként szakmailag megalapozott módosító javaslat kerül a honatyák elé, így akár az Országgyűlés egészének támogatását is elnyerheti.

A mostani stratégia alapján Magyarország erdősültségét 27 százalékra kívánják emelni (a mostani erdősültség valamivel 20 százalék felett az országban). A jelenlegi telepítési ütem azonban ezt a szándékot nem támasztja alá - mutatott rá az albizottság elnöke.

Ezért a módosítás a gazdasági érdekeket is szem előtt tartva kívánja ösztönözni a tulajdonosokat, mindenekelőtt a magánerdő-gazdálkodókat, a telepítésre. A magyar erdőterület növekedését ugyanis az utóbbi két évtizedben is ők biztosították - húzta alá Győrffy Balázs.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a parlament előtt lévő jogszabály-javaslat ismertetésekor kitért rá: a módosítással nem kívánták újraírni a magyar erdőgazdálkodás szabályrendszerét. Csak olyan változásokra tettek javaslatot, amelyeket a változó körülmények miatt - gyakorlati tapasztalatok alapján - a régebbi szabályozásokban újragondolandónak ítéltek a szakemberek.

A módosítás lényege, hogy a gazdálkodási és a természetvédelmi szempontok egyensúlyban legyenek. A gazdasági érdekeket szolgáló erdőknél - például az energiacélú ültetvények esetében - a gazdasági szempontok kerültek előtérbe. Azoknál az erdőknél viszont, ahol a természeti állapot megőrzése a fontos, ott - például a magyarországi őshonos fafajok egészségi állapotának megőrzése, az erdő szerkezetének a megóvása a cél - pedig az elsődleges szempont a természet védelme maradt.

Az albizottsági ülésen nem alakult ki vita a résztvevők között, csupán néhány részletkérdést vitattak meg. Például a lakosság jobb tűzifa-ellátásának biztosításával kapcsolatban alapvetően egyetértés mutatkozott, a hogyanról viszont voltak eltérő vélemények, például abban, hogy szükséges-e a tüzifa erőművi felhasználása. Arról is szó esett, hogy a feketególya fészkelő helyétől milyen távolságban végezhető gazdasági tevékenység, szükséges-e a nagyon szigorú védelem, vagy sem. Alapvetően a természetvédelem és a gazdasági érdekek összhangjának optimális módját keresték.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Kovács és Pataki Könyvelő Kkt. logo

Kovács és Pataki Könyvelő Kkt.

Békéscsaba

A Kovács és Pataki Kkt vállalkozások és magánszemélyek részére teljes körű szolgáltatást nyújt könyvelési, adózási feladatok ellátására.
Munkánkat adótanácsadói, könyvvizsgálói és ügyvédi iroda is támogatja.

OLTVÁNYI ÉS TÁRSA BT logo

OLTVÁNYI ÉS TÁRSA BT

SZEGED

Küldetésünk, hogy ügyfeleink az üzletük sikereire, szakmai tennivalóikra összpontosíthassák figyelmüket, ne az adózás, a számvitel a munkajogi, cégjogi kérdések és egyéb üzleti ügyvitel okozzanak számukra fejtörést.

Orient könyvelő Iroda logo

Orient könyvelő Iroda

Eger

Jó könyvelő hasznos társ a vállalkozásban !!!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó