A várakozásoknak megfelelően alakultak a munkaerő-piaci adatok a szakértők szerint

2013. Augusztus 01. 10:48

A várakozásoknak megfelelően alakultak a kedden publikált április-júniusi munkaerő-piaci adatok az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatottság növekedésében továbbra is meghatározó szerepe van a közmunkaprogramoknak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy az idén április-júniusban 10,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a foglalkoztatottak száma pedig 55 ezer fővel nőtt egy év alatt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott értékelése szerint pozitív tendenciák érvényesülnek a különböző korcsoportok foglalkoztatottsági mutatóit vizsgálva, április-júniusban a foglalkoztatás mindkét nem esetében további javult. A tárca közleményében kedvező tendenciaként értékeli, hogy a munkanélküliség terén is folytatódtak a kedvező folyamatok.

Oszlay András, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzési osztályának vezetője az adatokat értékelve kiemelte: a várakozásokkal megegyezően az április-júniusi időszak átlagában 10,3 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző időszaki 10,5 százalékról.

A foglalkoztatás éves szinten 1,44 százalékkal bővült, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel több munkahelyet jelent. "Némi szépséghibája ennek a számnak, hogy a növekményből 36 ezer új munkahely a közösségi szolgáltatásokban realizálódott, egy jelentős része vélhetően a közfoglalkoztatásnak köszönhetően" - mondta.

Hozzátette: a foglalkoztatási ráta 51,5 százalékra ugrott, ami 0,9 százalékpontos javulás a tavalyi év azonos időszakához képest. Kiemelte azt is, hogy a munkanélküliek száma a vizsgált negyedév átlagában 449 ezerre csökkent, s bár ez egy erősen szezonális adat, mindenképpen a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja, mivel utoljára 2009 végén volt a munkanélküliek száma 450 ezer alatti. Megjegyezte, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama még mindig viszonylag magas, 17,3 hónap, és a munkanélküliek 49,1 százaléka már legalább egy éve van állás nélkül.

Oszlay András szerint - aki az idei évre átlagosan 10,7 százalékos munkanélküliségi rátával számol - a munkanélküliségi ráta még egy jó ideig nem tud 10 százalék alá csökkenni, de a foglalkoztatás bővülését is figyelembe véve a munkaerő-piaci folyamatok javulást tükröznek.

A szakértő úgy vélte, hogy nem szabad túlértékelni a javulást, mert annak egy jelentős része a közmunkaprogramokhoz köthető, amelyről még nem állapítható meg, hogy hosszú távon is segíthet-e a munka világába visszavezetni az abban részvevőket. Hozzátette: ha a nemrég bejelentett extra téli közfoglalkoztatás program beindul, az enyhítheti a munkanélküliség év végi szezonális növekedésének mértékét, így 1-2 tized százalékponttal még alacsonyabb lehet az éves átlagos munkanélküliség.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kifejtette: a második negyedévben lassult a munkanélküliség a március-májusi adathoz képest, és pozitív a foglalkoztatottak számában mért 55 ezer fős növekedés is.

Rámutatott: a munkanélküliség csökkenése mellett az aktivitási ráta emelkedése azért kedvező, mivel a munkanélküliség nem a munkaképes lakosság munkaerő-piaci "kivonulása" miatt következett be. Ő is kiemelte, hogy a pozitív számok mögött domináns szerepet játszott a közfoglalkoztatás bővülése. Az állami és nem a piaci foglalkoztatás döntő szerepét szerinte a határozott idejű foglalkoztatás nagymértékű emelkedése, illetve a nemzetgazdasági ágak közül kiemelkedő szerepet játszó közszolgáltatás kategória is jól tükrözi. Az elemző az év egészére átlagosan 10,5 százalékos munkanélküliséggel számol.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Alfa Könyvelőiroda Kft. logo

Alfa Könyvelőiroda Kft.

Tököl

Ma a "látható", tisztességesen talpon maradni kívánó vállalkozásokat igen magas adó és járulék teher sújtja! Költségeik csökkentése érdekében irodánk kidolgozott néhány könyvelői csomagot, mely hozzájárul ahhoz, hogy az Ön cége valóban csak annyit fizessen a könyvelésért, amennyi az általunk elvégzett munkáért jár! 12 éves szakmai tapasztalattal, naprakész, pontos, precíz munkával, korrekt tájékoztatással várjuk régi és új ügyfeleinket!

Point Könyvvizsgáló Kft. logo

Point Könyvvizsgáló Kft.

Tatabánya

Könyvvizsgálat, könyvelés, bérszámfejtés
Megbízható szolgáltatás - garanciával

Hajnakopitax Kft logo

Hajnakopitax Kft

Miskolc

Miskolcon!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu