Bisnode: évek óta veszteséges a vendéglátóipar

2013. Május 17. 09:48

A vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, ugyanakkor a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben. A bedőlési arányt nézve az ágazat a legrosszabbak közé sorolható a Bisnode üzleti információ szolgáltató cég csütörtökön ismertetett elemzése szerint.

A válság elmélyülése előtt, 2008-ban a vendéglátással foglalkozó cégek összesített bevétele 344 milliárd forint volt, 2011-ben pedig már közel 500 milliárd forint folyt be a kasszájukba. Mivel a beszámolót leadó cégek száma ebben az időszakban változott, 11,8 és 13,2 ezer között mozgott, ezért a cég szerint az összesített árbevételnél a teljesítményükről jobb képet ad az egy cégre vetített árbevétel alakulása. Ez 2008-ban 29,1 millió forintot tett ki, egy évvel később 36,3 millióra emelkedett, majd 2010-ben 32,2 millióra apadt, 2011-ben pedig ismét nőtt, 37,7 millió forintra.

A forgalommal ellentétben kiábrándító képet fest az ágazatról a jövedelmezőség alakulása, a nyereségadatokat közlő cégek összesített adózás előtti eredménye ugyanis hosszú évek óta mínuszban van. A Bisnode által vizsgált cégek teljes vesztesége 2011-ben 13,9 milliárd forintra rúgott, az egy cégre vetített átlagos veszteség pedig 1 millió forint fölött volt.

A tíz legnagyobb - 2011-ben összesen 76 milliárd forintos árbevételről számot adó vendéglátós cég - ugyanakkor nyereséges volt 2011-ben, összesen közel 3 milliárd forint volt a bruttó profitjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy cégre vetített veszteség még nagyobb összeget tesz ki, ha kivesszük a tíz legnagyobb társaság nyereségadatait - áll az elemzésben.

Keleti József, a Bisnode-csoport ügyvezető igazgatója szerint a cégek fizetési magatartása is a szektor nehéz helyzetét látszanak erősíteni. Az átlagos fizetési határidő 2010 és 2012 között 16 napról 13 napra csökkent, ami arra utal, hogy a megrendelők minél előbb szeretnének hozzájutni a pénzükhöz. A vendéglátós cégek fizetési késedelme azonban évről évre nőtt: 2010-ben még 25 nap volt, 2012-ben pedig már 30 az átlagos fizetési késedelem. Biztató ugyanakkor, hogy a határidőben fizetett számlák aránya a 2010-es 54 százalékról 2012-re 58 százalékra emelkedett.

A vendéglátás alacsony jövedelmezőségére enged következtetni a felszámolások száma is: míg 2008-ban 520 cég ellen indult felszámolási eljárás, addig 2012-re ez a szám 1454-re emelkedett. A csőd- és felszámolási eljárások cégszámhoz viszonyított hányadosából számolt bedőlési mutató a válság elmélyülése előtt 3 százalék alatt volt, 2009 már majdnem 4 százalékra nőtt, tavaly pedig már 6 százalék közelében járt. Utóbbi eredménnyel a vendéglátóipar a legcsődveszélyesebb ágazatok közé tartozott Magyarországon.

A Bisnode közleményében hangsúlyozza, hogy csak a rendelkezésére álló adatok alapján állította össze kimutatását, és abban csak azok a vállalatok szerepelnek, amelyek főtevékenységként a vendéglátást tüntették fel beszámolóikban.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Adószámadó Iroda logo

Adószámadó Iroda

Izsák

www.adoszamado.hu - Alap és emeltszintű szolgáltatásnyújtás!
Az emelt szint a mulasztási bírság átvállalással történő NGM-ben regisztrált adószakértővel ellenőrzött fokozott biztonságú és ellenjegyzett szolgáltatásnyújtás.
Az alapszintű szolgáltatásnyújtás szakképzett, sok /20/ éves gyakorlattal rendelkező mérlegképes könyvelő végzi.
Érdeklődjön, kérjen ajánlatot! adoszamado@gmail.com, http:\\adoszamado.hu

Stircula Könyvelőiroda Kft. logo

Stircula Könyvelőiroda Kft.

Vác

Mikro- és kisvállalkozások, egyéni vállalkozók teljes körű, minőségi könyvelését és bérelszámolását végezzük reális áron, napra készen.

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft. logo

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft.

Kaposvár

A TAX ON 24 Kft. a vállalkozások ügyvitelét teljeskörüen átfogó szolgáltatást kínál Önnek, vállalkozói szerződéssel, garanciával, anyagi felelősséggel, üzleti diszkrécióval és könyvelői felelősségbiztosítással.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton