A személyautó-import 9 százalékkal nőhet

2017. Február 21. 16:19

A tavalyi 12-13 százalékosnál alig alacsonyabb, 11,5 százalékos bővülésre számítanak a használtautó piacon a kereskedők az idén, az import szerepe azonban visszaesik, bővülése jelentősen lassul - közölte a Használtautó.hu autós portál.

Az újautó-importőrök 9 százalékos növekedést várnak a tavalyi 25 százalékos növekedés után, és a használtautó import bővülése is 9 százalékra lassulhat a 2016-os 16 százalékot követően.

A portál harmadik alkalommal állította össze a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló autópiaci barométert.

A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek a teljes újautó-piac csaknem 60 százalékát fedik le. Vezető munkatársaik becslése szerint az eladott új személyautók száma a tavalyi mintegy 97 ezerről idén 106 ezer fölé emelkedhet. használt autóból pedig 2017-ben újabb 155 ezer kerülhet az országba - olvasható a közleményben.

Ismertették: a növekedést elősegítő legfontosabb okként a legtöbben a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő vásárlói optimizmust (40 százalék), illetve az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (30 százalék) említették. Ugyanakkor új modellek megjelenése a kínálatban, illetve az elektromos autók közelmúltban bevezetett ártámogatása a válaszadók többsége szerint idén nem befolyásolja lényeges mértékben a piaci élénkülést.

Közölték: idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben. Tavaly 59 százalék vélekedett így, míg két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása magánszemélyek számára történő értékesítés, illetve a vállalati és állami flották területén.

A megkérdezettek szerint a 2015-ben bevezetett zöld rendszám kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a konnektoros hibrid autók vonzerejének növeléséhez. Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest.

A használtautó-kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5 százalék lesz, vagyis várakozásuk szerint több mint 680 ezer hazai használt személyautó átírására kerül sor. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Kép-Tan Könyvelőiroda logo

Kép-Tan Könyvelőiroda

Budapest VI. kerület

Célunk, hogy ügyfeleink adminisztrációjának lehető legnagyobb részét elvégezve segítsük céljai elérésében, így a lehető legtöbb idejük marad saját szakmájuk művelésére. Nálunk a munka nem "futószalag"-szerű, hanem maximális figyelemmel, nem mellékesen a lehető legnagyobb körültekintéssel, probléma-megoldó készséggel fordulunk ügyfelünk felé.

ÁRGUS SZOLGÁLTATÓ KFT logo

ÁRGUS SZOLGÁLTATÓ KFT

SZENTENDRE

Több évtizedes pénzügyi, számviteli, adminisztratív és adótanácsadói tapasztalat. Diszkréció, megbízhatóság, barátságos légkör jellemző családi vállalkozásunkban.

Bódis Tünde logo

Bódis Tünde

Budapest XV. kerület

Bódis Tünde könyvelő vagyok, irodám a XV.kerületben található. Vállalkozásom könyvelési és bérszámfejtési szolgáltatásokat kínál rugalmas, pontos, szakképzett ügyintézéssel, versenyképes árakon.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu