Cégvezetők számviteli feladatai

2013. Május 10.

A cégeket terhelő számviteli kötelezettségek teljesítése – pl. a könyvvezetés, szabályzatok elkészítése, beszámoló közzététele - jellemzően szakértői feladatok, tehát ezeket nem közvetlenül a cégvezető végzi, látja el – de az eredményért, a jogszabályszerű számviteli állapotokért a cégben – a szabályozottságért, rendért és egyes cselekmények elvégzéséért a törvények rendelkezései folytán övé a személyes felelősség. Tehát a cégvezetőnek a számvitel terén is a menedzseri képességekre van szüksége, ezek közül pedig az ellenőrzési funkciót kell leginkább gyakorolnia.

Egyszerűnek tűnik a helyzet, a cégvezető nem könyvelő. Ellenben a törvény mégis úgy szól, hogy a számlarend összeállításáért, annak folyamatos karbantartásáért, a naprakész könyvvezetés helyességéért a cég képviseletére jogosult személy a felelős (Sztv. 161.§/4/). Hogyan feleljen a cégvezető a naprakész könyvvezetés helyességéért – ha ő nem könyvelő?

E kötelezettségének a cégvezető a megfelelő képesítéssel és tevékenységi engedéllyel rendelkező személy alkalmazásával / megbízásával – illetve ellenőrzésével tesz eleget. A könyvelés ugyanis képesítéshez kötött, és önálló vállalkozók esetében engedélyhez is kötött tevékenység.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Neumanné Érsek Szilvia logo

Neumanné Érsek Szilvia

Székesfehérvár

Egyéni vállalkozók, cégek, társasházak könyvelését vállalom

Csikós Medicina Kft logo

Csikós Medicina Kft

Budapest

Célunk, hogy megbízóink válláról -a törvényi előírások keretein belül- az adminisztrációs terhet vegyük le, s tanácsainkkal a befizetett adók és járulékok összegét minimalizáljuk.

Ráczné Zöld Tünde logo

Ráczné Zöld Tünde

Ostoros

Gyorsan, pontosan, rugalmasan dolgozom! Mindezt nagyfokú precizitással, a háttérben felelősségbiztosítással!
Egyéni vállalkozók, társaságok, nonprofit szervezetek könyvelését, bérszámfejtését, megegyezés alapján adminisztrációját vállalom!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton