Hány beosztottat rendeljünk egy vezető alá?

2013. Május 03.

Egy vezetőnek 3, 4 vagy 5 beosztottja legyen. Se több, se kevesebb. Ideiglenesen, rövidebb időtartamra meg lehet szegni e szabályt, de általában nem érdemes. Persze indoka is van ennek: ennyi beosztott esetén még általában a vezetési munkán kívül valami egyéb egyéni munkateljesítményt is kérhetünk a vezetőktől. S mivel általában ők jobban képzettek, gyorsabb felfogásúak, mint a többi beosztott munkatárs, ezért fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat, ha 8-15 fő vezetésével megterhelünk valakit.

Ekkora nagy létszámnak egyébként már nem lehet tisztességgel megszervezni a munkáját, és főleg nem lehet a kiadott munkautasítások teljesülését ellenőrizni. Képtelenség a havi személyes munkatárs teljesítmény értékelést elvégezni, és semmiféle javulás nem várható a viselkedésben attól, hogy egy vezető is (elvben) foglalkozik vele.

A másik hiba, amikor valakinek csak 1 vagy 2 beosztottja van. Ez annyira csekély létszám, hogy erre nem érdemes létrehozni semmiféle vezetési szintet. Ne feledjük, hogy egy hierarchia szint létrehozása költséggel is jár, amit csak akkor érdemes vállalnunk, ha a haszna nagyobb, mint a költsége. Ha a 3, 4 vagy 5 beosztott szabályt megtartjuk, akkor két hierarchia szinttel 4-6 fős, 3 hierarchia szinttel, 13-31 fős, 4 hierarchia szinttel 40-156, 5 hierarchia szinttel 121-781 fős cégeket lehet elméletileg felépíteni (ha minden szálon a legalacsonyabb hierarchia szintig lemegyünk, ami nem szokásos megoldás). A valóságban a kisvállalatokban általában 3 hierarchia szint szokott lenni (vezető – középvezető – beosztott), a közepes vállalatokban meg 4-5 (vezető – felső vezető – középvezető – csoportvezető – beosztott munkavállaló).

A nagy létszámú termelés (szolgáltatás) az, ahol általában a magasabb hierarchia szükséges. Ugyanakkor kiemelt fontosságú kreatív emberek kaphatnak asszisztenseket (1-2-t), de nekik ne ők legyenek a vezetőik, hanem az a személy, aki őket is vezeti! Így őket az asszisztensek valóban úgy tudják segíteni, hogy közben nem terheltük meg őket vezetési feladatokkal.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Golyha Tamás Attiláné logo

Golyha Tamás Attiláné

Budapest XXIII. kerület

Vállalkozásom könyvviteli szolgáltatásra, bérszámfejtésre valamint teljes körű adminisztrációs feladatok ellátására szakosodott egyéni vállalkozás, mely hat éve töretlenül fejlődik. Szakmai elhivatottságom, precíz munkavégzésem megalapozta, hogy valamennyi partnerem maximális elégedettséggel tekint vissza az elmúlt évek együttmuködésére. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének vagyok a tagja. Rendelkezem könyvelői felelősségbiztosítással.

Baranyainé Tamás Szilvia logo

Baranyainé Tamás Szilvia

Győr

Teljes körű adószakértés, adótanácsadás, könyvviteli szolgáltatás, bérszámfejtés egyéni és társas vállalkozások, nonprofit szervzetek, részére szakmai felelősségbiztosítással. Cégalapítás, jogi tanácsadás ügyvédi háttérrel.

Golftax Kft logo

Golftax Kft

Budapest

1995. óta a piacon. Bérszámfejtés, könyvelés, adótanácsadás. Társasház gazdasági ellenőrzés, társasház könyvelés, társasház kezelés. Környezetvédelmi termékdíj tanácsadás.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton