A jól szervezett cég ismrévei

2013. Április 29.

A szervezés Magyarországon nemcsak a kkv-k, hanem a nagyvállalatok esetén is elhanyagolt terület. Ahogy látom egész Európa el van maradva szervezésben a japánok, de még az amerikaiak mögött is. Ám versenyezni a legfejlettebbekkel kell, ezért bármennyire is felkészületlenek vagyunk, muszáj a szervezéssel foglalkozni. Igen, a „felkészületlen” szót használtam, mert a legjobban ez jellemző a hazai helyzetre.

Alapszinten szervezni mindenki tud, hiszen az nem több, mint az alkalmazott józan paraszti ész. Azonban ahogy szaporodnak a teendők – úgy bonyolódik a helyzet. Államunk a végtelenbe konvergálóan szaporítja a kkv-kra vonatkozó előírások számát és a vevők is egyre igényesebbek. A vevők ezt megtehetik, mert makrogazdaságilag gyenge lábakon áll az ország és emiatt túlfűtött a verseny.

Meg kell próbálni megtalálni az egyéni kiutat és megszervezni annyira a saját céget, hogy azon ritka kivételek egyike legyen, aki még ezen vadkeleti körülmények között is boldogul.

Akkor mondjuk, hogy egy cég jól boldogul, ha az alábbiak mindegyikére képes:
•    stabilan növekszik,
•    jut pénz osztalékra,
•    nem teszi tönkre a környezetét,
•    a környéken lakóknak munkalehetőséget nyújt,
•    minden helyi és országos adót kifizet
•    jut pénz és energia nemzeti, társadalmi felelősségvállalásra
•    a menedzsment meg a többi munkatárs is átlagon felül jól meg van fizetve.

A világ szerencsésebb sorsú országaiban a cégek boldogulása szokásos életút, nálunk rendkívüli. Ám ahelyett, hogy ezen keseregnénk, inkább hozzá kell fogni a szervezéshez, ami nagyon sokat tud abban segíteni, hogy elérjük ezt a kívánatos állapotot. Nem kell sajnálni erre szakembert felvenni, helyet hagyni neki a szervezési táblán! Sokszorosan meg fog térülni az erre fordított bér!

Ha vannak tervek és van ezt megvalósító jó szervezet, akkor következik a tervek megvalósulásának a figyelése, kontrollja. Én a kiegyensúlyozott, a cég minden fontos aspektusát megfigyelő tervezést és kontrollt kedvelem. A tervezésről szóló utolsó pontunkban sok ilyen paramétert írunk le. A kontroller dolga, hogy ezekből az adott cégben fontosakat kiválassza és megteremtse a tervezést és mérést.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Tuti-Kontír Kft logo

Tuti-Kontír Kft

Budapest XI. kerület

Könyvelés, bérszámfejtés 20 éves szakmai tapasztalattal, jogászokkal.

Döményné Halász Éva logo

Döményné Halász Éva

Dunaújváros

Miért kell egy jó könyvelő?
Mert egy jó könyvelő mellett a cég vezetője idejét, energiáját a vállalkozás legfontosabb céljára, a bevételszerzésre tudja fordítani.

Egy jó könyvelő több módon segíti a cég vezetőjét. Nemcsak könyvel, hanem tanácsot is ad, hogy a vállalkozás elszámoljon minden költséget, amit el lehet, de semmi olyat ne számoljon el, amiért egy ellenőrzés során büntetés járhat. Naprakészen tartja a vállalkozás nyilvántartásait. A jó könyvelő időben, nemcsak napokkal a fizetési határidő előtt tájékoztatja a vállalkozás vezetőjét, hogy mik az esedékes adó-, és járulékfizetési kötelezettségei.

Decsi Lászlóné logo

Decsi Lászlóné

Bóly

A Decsi Könyvelőiroda Bóly 1993-tól tevékenykedik
Alkalmazotti létszám: 3 fő
- ebből regisztrált mérlegképes könyvelő 2 fő
Állandó telefonos elérhetőség: +36 20 3937013
Állandó internetes elérhetőség: decsi@boly.hu
Vidéki ügyfelekkel interneten keresztüli kapcsolattartás, scannelt formában anyag fogadása, küldése.
Ügyvéd, pályázatíró biztosítása.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton