Ötleteink jogi védelme

2013. Április 23.

Így rendelkezik a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1.§/6/ bekezdése. Így ha valaki velünk szemben azzal az igénnyel lép fel, hogy „elloptuk az ő ötletét” – és ez az „ötlet” ezen gondolati formán kívűl nem öltött teste legalább egy szerzői jogi védelem alá tartozó írásos műben, vagy szabadalomban – akkor nyugodtan elküldhetjük.

Ez irányadó a saját ötleteinkre is. Ezért ha az „ötlet” egy szabadalmaztatható, azaz új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmányra vonatkozik, akkor azt szabadalmi oltalom alá kell helyezni. Ennek szabályait a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény tartalmazza.)

Ha az árú, vagy a szolgáltatás megkülönböztetésére szolgáló ábrázolásra – akkor azt védjegyeztetni kell.

Ha az ötlet egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű – írás, szoftver, zenealkotás, film stb. – akkor az meg kell írni, illetve el kell készíteni.

Lehetnek olyan helyzetek, amikor egy mű szerzőjének a kiléte vitás, vagy legalábbis vitássá tehető, igazolásra szorul. Erre ad megoldást, ha az elkészített művet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál un. műnyilvántartásba vetetjük. Ez a tanúsítvány sem szerzői jogi, sem a szellemi alkotásra vonatkozó más jogi védelmet nem keletkeztet, csupán bizonyítási eszközként szolgál annak igazolására, hogy a kérelmező által a sajátjaként nyilvántartásba vett szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény a tanúsítvány kiállításának napján a tanúsítványhoz hozzáfűzött műpéldány szerinti tartalommal létezett. Mindez a szerző, illetve a kapcsolódó jogok jogosultja számára megkönnyíti szerzői (jogosulti) mivoltának bizonyítását.


További információ: http://www.sztnh.gov.hu/szerzoijog/onkentes/index.html?printable=1

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

OkTax Kft logo

OkTax Kft

Budapest VII. kerület

A gyors gondolat többet ér, mint egy gyors mozdulat.
Meglepetések helyett könyveltessen velünk, Minőség és poraktivitás kedvező áron.
Érdeklődjön, kérjen ajánlatot!

BAMOSZ Kft logo

BAMOSZ Kft

Pécs

Bizonytalan vagy, nem tudsz dönteni?
Térj be hozzánk, és mi megmondjuk, hogy mi a neked való vállalkozás! Segítünk a cég létrehozásában, gazdálkodásában, fejlődésében! Navigáljuk együtt a jövődet!

AKTIVÁTOR-3 KFT Fehér Lajosné bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő logo

AKTIVÁTOR-3 KFT Fehér Lajosné bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

OROSHÁZA

Komplex szolgáltatás vállalkozásoknak az egész ország területén.
Minden adminisztrációs feladatot megoldunk a cégalapításól kezdődően. Könyvelés, bér-munkaügyi feladatok, pályázatfigyelés, könyvvizsgálat, cégátvilágítás- profi szakértők bevonásával.
Távkönyvelés, az ország bármely pontjáról elérhető szolgáltatás!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó