Hogyan ne vezesse cégét: céges bevétel a magánbankszámlán

2013. Április 15.

Egy nyílászárókkal foglalkozó társaság tulajdonosa visszaélve hatáskörével, a Kft. részére vevők által befizetett szolgáltatás ellenértékét saját bankszámlájára utaltatta és magáncélra fordította.

A tetemes nagyságú összegre úgy derült fény, hogy vizsgált magánszemély több pénzintézetnél is vezetett folyószámlát és ezekre a számlákra csaknem 257 millió Forint összegben utaltak, ill. fizettek be készpénzben különböző összegeket a részére.

A magánszemélynél személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás és magánszemélyek különadója adónemekben ellenőrzésre került sor az elévülési időn belüli évekre vonatkozóan.

Az ellenőrzés adózó egyik korábban alapított cégénél kapcsolódó vizsgálatot indított.  A vállalkozásnál rendelkezésre álltak azok a bizonylatok, melyek szerint a magánszemélynek átutalt összegeket a pénztárban, - mint bankszámláról készpénz felvétel – bevételként tartották nyilván.

A magánszámlára „csöpögtetett” pénzeket a fenti személy sajátjaként használta. A társaság időközben felszámolás alá került. A tulajdonosnak átutalt összegeket a társaság a zárómérlegében tagoknak kölcsön adott pénzként tartotta nyilván, bár kölcsönszerződés nem állt rendelkezésre.

Adózó egy a másik cégénél is kapcsolódó vizsgálatot folytattak le.  Mivel a vállalkozás képviseletére az unokahúg volt jogosult, így csak ő tudott számlát nyitni, azonban a bankszámlanyitásnál rögtön aláírt egy meghatalmazást, amivel a fenti magánszemély is jogosulttá vált a bankszámlái fölötti rendelkezésre. A társaság nyílászárókkal foglalkozott, Szlovákiában legyártatta a terméket, majd itthon beszerelte őket.  Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy a vizsgált személy magán-bankszámlájára a megrendelők a nyílászárók valamint ezek beszerelésének ellenértékét fizették be. A számláira befizetett ill. utalt összegeket ezúttal is  sajátjaként kezelte, abból kiadásait fedezte (vásárlás, tankolás, hiteltörlesztés), készpénzként a bankszámlákról felvette.

A magánszemély a vállalkozásai bevételét „eltérítve” jelentős mértékű bevételekhez jutott tehát, melyeket nem szerepeltetett adóbevallásaiban, azok után adófizetési kötelezettségeit nem teljesítette, így személyi jövedelemadó címén több, mint 92 millió forint, százalékos egészségügyi hozzájárulás címén több, mint 28 millió forint, magánszemélyek különadója címén majdnem 6 millió forint adókülönbözet (adóhiány) került megállapításra. A megállapított adóhiány után 63 millió forint adóbírság és 54 millió forint késedelmi pótlék került kiszabásra.  

Az Adóhatóság mindezek után megtette a szükséges büntető feljelentést a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságra.

/Forrás: www.apeh.hu Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatósága/

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Takács Zoltán Balázs logo

Takács Zoltán Balázs

Küngös

Szeretné, ha jó kezekben lenne könyvelése? Szeretné, ha bevallásai időben megérkeznének a hatóságokhoz? Kérje ajánlatunkat még ma!

Egyenleg 94 Bt logo

Egyenleg 94 Bt

Miskolc

Cégünk 1994 óta foglalkozik vállalkozások könyvelésével, melynek jellemzője a pontos, megbízható. NAPRAKÉSZ könyvelés. Cégünk munkatársa Gazdasági Főiskolai képesítéssel is rendelkezik, melyet számviteli szakértő szakon végzett. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk, ezért a bizonyíthatóan általunk elkövetett hibákért anyagi felelősséget is vállalunk. vállaljuk továbbá a NAV, OEP, előtti képviseletet. Szerződésben állunk jogi szakemberekkel, akik vállalják cégek alapítását.

CSOKMA Kft. Könyvelőiroda logo

CSOKMA Kft. Könyvelőiroda

Nagykanizsa

Cégünk fő profilja a könyvelés és ehhez kapcsolódó szolgáltatásrendszer. Széles körű adózási és számviteli ismeretekkel állunk minden tisztelt Ügyfelünk rendelkezésére. A cél megvalósítása érdekében – ügyvéd, könyvvizsgáló, pályázatíró – partnereink bevonásával komplex szolgáltatást tudunk biztosítani Önnek!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu