Tulajdonosi feladatok a cégben

2013. Április 11.

A tulajdonosi feladatok:
•    piac és trendek megfigyelése
•    piaci pozíció felmérése
•    új piaci pozíció és működési terület kijelölése
•    több éves stratégiai tervek elkészítése
•    beruházási döntések meghozatala
•    döntés projekt hitel felvételről vagy egyéb finanszírozásról
•    értékesítési csatornák kijelölése
•    vevőszegmensek kijelölése
•    termékek, szolgáltatások, technológiák, gyártási és adminisztrációs eljárások kiválasztása
•    pénzügyi keretrendszer kialakítása,
•    fontosabb pénzügyi, vagyongazdálkodási döntések meghozatala,
•    osztalék, bérszínvonal, növekedési ráta meghatározása

A többi feladatlistához képest ez karcsúbb, mindössze 12 pontból áll. Azonban a leghangsúlyosabb, a cég jövőjét döntő mértékben meghatározó feladatok itt találhatók.

Tapasztalatom szerint ezeket még általában nem lehet a magyar kis- és középvállalati menedzsereknek kiadni, mert nem eléggé tapasztaltak, nem eléggé felkészültek.

Tudom, hogy sok tulajdonos felkészültségével is vannak gondok, de ők már bizonyítottak: létre tudtak hozni egy komoly céget, így szerencsésebbnek tartom, ha ezekkel a feladatokkal inkább ők foglalkoznak.

Mivel a tulajdonosi feladatok időnként komoly adatgyűjtéseket, számításokat és elemzéseket igényelnek, nagyobb cégekben (>80-100 fő) javasolni szoktam egy néhány fős ún. tulajdonosi tanácsadó testület létrehozását. Ide 1-2 alkalmazott is felvehető (a cég költségén). Ha több – a menedzsmentben részt nem vevő – tulajdonos van, akkor ők is itt tevékenykedhetnek.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

FORRÁS Investment Kft. logo

FORRÁS Investment Kft.

Miskolc

Vállalkozói szemléletű könyvelés, adótanácsadás, bérszámfejtés, gazdasági tanácsadás, hatóságok előtti képviselet, vagyonértékelés, értékbecslés, befektetési tanácsadás.

Unicont Plusz Könyvelőiroda logo

Unicont Plusz Könyvelőiroda

Budapest XVI. kerület

Mai rohanó világunkban a vállalkozásoknak fontos, hogy megfelelő számviteli és adózási háttérrel rendelkezzenek.
Teljes körű, naprakész könyvelési és adózási szolgáltatásunkkal biztos alapokon fekvő számviteli hátteret nyújtunk.Célunk, hogy ügyfeleink válláról levegyük mindazokat a terheket, melyeket a könyvelés és az adózással kapcsolatos kérdések jelentene ezzel is segítve vállalkozása működését.
XVI. kerület kertvárosi részén csendes, nyugodt környezetben várjuk ügyfeleinket.

HARKO-X Kft. logo

HARKO-X Kft.

Miskolc

Könyvelőirodánk Miskolc központjában, otthonos környezetben, jól felszerelt irodánkban állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó