Vállalati viselkedési kódex

2013. Április 04.

A viselkedési kódex tulajdonképpen az általános emberi együttélési szabályoknak a cégre adaptálása.

Aki járt már távol Európától, jól tudja, mennyire függ egy ilyen viselkedési kódex attól a társadalomtól, népcsoporttól, ahol élünk. Mások a kézmozdulatok, az udvariassági formulák, az öltözködés, a férfi-nő viszony, az idős-fiatal kapcsolat, a családi szerep stb.

Így nyugodtan el lehet készíteni egy olyan viselkedési kódexet, ami speciálisan a hazai kultúrán, hazai szokásokon alapul. Ajánlhatom erre a Lilium Konzultáns Kft. „Vállalati viselkedési kódex” jegyzetét. Ebben le vannak írva azok a legfontosabb együttélési szabályok, amelyeket a hazai vállalatokban illik megtartatni. A több mint 80 oldalas jegyzet ezen felül tartalmaz megalapozott etikai előírásokat is, és benne vannak az egyéni teljesítmény növelési módszerek. 

Az etika más terület, mint a viselkedés. A viselkedésnek nincs indoka: így vagy úgy szoktuk és kész. Az etika azonban feltételez valami erkölcsi alapot. Ilyen volt a régi korokban a zsidó-keresztény tízparancsolat. A jegyzetünkben mi egy vallást nélkülöző, az emberi tulajdonságokból kiinduló metafizikai alapot helyeztünk el, de aki ez iránt nem érdeklődik, az is elfogadhatónak tartja  a leírt etikai elveket.

Több céges etikai kódexet olvastam már el, és lényegében mindegyik nagyon hasonló egymáshoz. Úgy tűnik, az évezredek alatt kikristályosodott, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni. A Lilium Konzultáns Kft.-ben kifejlesztett etikai alapok a szokásosnál kicsit nagyobb hangsúlyt helyeznek a mások lelkébe gázolásának a tiltására, és egyértelmű szabályt adnak arra az esetre, ha két egymással konfliktusban lévő erkölcsi parancs között kell választani.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

SAS logo

SAS

Kaposvár

Teszt VPont

AKTIVÁTOR-3 KFT Fehér Lajosné bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő logo

AKTIVÁTOR-3 KFT Fehér Lajosné bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

OROSHÁZA

Komplex szolgáltatás vállalkozásoknak az egész ország területén.
Minden adminisztrációs feladatot megoldunk a cégalapításól kezdődően. Könyvelés, bér-munkaügyi feladatok, pályázatfigyelés, könyvvizsgálat, cégátvilágítás- profi szakértők bevonásával.
Távkönyvelés, az ország bármely pontjáról elérhető szolgáltatás!

Complex 2008 Kft logo

Complex 2008 Kft

Kaposvár

Könyvelés, számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, TB-ügyintézés több mint 20 éves tapasztalattal, egyéni vállalkozóknak, cégeknek nonprofit szervezeteknek.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó