Vezetési kompetenciák a cégben

2013. Április 02.

A kompetencia divatszó, jelentése illetékesség, jogosultság, illetve a másik jelentése szakértelem. A vezető az, aki több ember segítségével eléri, hogy az elvárt dolgok megtörténjenek.

Lássunk néhány példát, mik is azok a vezetési kompetenciák!

Vezetői tervezés
•    Az építésvezető feladata a magasépítési projekten az anyag lerakóhelyek, a szállítási útvonalak, a sitt és törmelék lerakás, elszállítás, illetve a daruállás megtervezése tervrajz formájában.
•    A cég tulajdonosainak feladata a cég stratégiai tervéből az elérendő piaci pozíció kijelölése és az ahhoz vezető út megmutatása.
•    Az értékesítési vezető elkészíti minden hó 20-áig a következő havi marketing és PR tervet. A tervnek az előírt költségkereten belül kell maradnia és biztosítania kell a reklámok, rendezvények és egyéb felhasznált marketing és PR eszközök hatékonyságának mérhetőségét.

Vezetői szervezés
•    A gépállomás vezetője jelöli ki minden délután a másnap szabadon használható mezőgazdasági vontatókat.
•    A gyár területén belül bekövetkezett baleset esetén a közlekedési útvonalak megtisztítása és a közlekedés ismételt beindítása a cég rendészeti vezetőjének a feladata.
•    A vezető feladata folyamatosan azon dolgozni, hogy a csoportjában az egy főre eső termelékenység folyamatosan javuljon. A cég tervében adott, hogy a tárgyévben mennyit kell termelékenységben javulni, ennél tilos alacsonyabb saját tervet készíteni. Ehhez képzést, gépesítést, átszervezést, tréninget, konstrukció változtatást, új anyagokat, azaz szinte bármit bevethet, ami nem növeli nagyobb mértékben a költségeket, mint az elért munkabér és ezzel kapcsolatos közteher megtakarítás.

Utasítások kiadása és számonkérése
•    A cégben a vezetők – a csoportvezetők kivételével - kizárólag írásban adhatnak ki utasítást. Az utasítást két példányban kell megírni, és a másolati példányt a határidővel az utasítás teljesítés figyelőnek („időgép kezelőnek”) kell odaadni. A teljesítést szintén írásban kell jelenteni az utasítás teljesítés figyelőnek, aki a teljesítés jelentést a másolati példánnyal összetűzve visszaadja azt az utasítás kiadójának. Ha késik a teljesítés jelentés, akkor a másolati példányt az utasítás teljesülés figyelő elküldi egy „késett” felülbélyegzéssel a személyzeti vezetőnek, aki három ilyen fél éven belüli összegyűlésekor írásos figyelmeztetést küld a munkavállalónak, az ötödiknél meg az elbocsátását kezdeményezi a cégvezetőnél. (Ezt az intézkedést csak olyan cégekben szabad bevezetni, ahol a gondosan megszervezett munkamegosztás és a részletes munkaköri leírások a napi állandó munkákat már olyan részletesen leírják, hogy azokkal a vezetőnek egyáltalán nem kell foglalkoznia.)

•    A termelési vezető feladata a heti munka terv elkészítése az üzemre. Ebben munkaszámonként és munkatársanként fel kell sorolni a a feladatokat. Következő hét első napján el kell számoltatni a munkatársakat az elért eredményekkel, aki nem végezte el a feladatát, az adott hétre nem kaphat mozgóbért.
Vezetői példamutatás
•    A vezető akkor része a csoportjának, ha maga is megtartja a csoportra    vonatkozó szabályokat, ezért cégünkben különösen fontos, hogy ne késsen, ne húzza ki magát a közös munka alól, csak olyan feladatot adjon ki, amiről maga is be tudja bizonyítani, hogy valóban elvégezhető, és minden egyéb tevékenységben is jó példával járjon elől.
•    A fizikai munkások csoportvezetői – miután megszervezték a munkát, a szerszám és az anyagellátást – beállnak a csoportba és ahol hiány van, ott saját munkájukkal pótolják a hiányzó munkatársat. Ha mindenki jelen van, akkor ott kötelesek fizikai munkát végezni, ahol a szűk keresztmetszet van. Ha ez nap közben „vándorol”, akkor kötelesek több különböző poszton is dolgozni. A csoportvezetőtől elvárás, hogy a csoport bármely tagjának feladatait képes legyen ellátni.

Vezetői oktatás, mentorálás
•    Alapszinten a beosztott munkatársak oktatása vezetői feladat. Noha a cégben vannak a személyzeti és oktatási osztály által szervezett, külső és belső oktatók által kivitelezett tanfolyamok, mégis a vezető az, aki naponta látja, milyen tudásanyag hiányzik egy-egy munkatársának. Ezekből gyorsan a legfontosabb ismereteket az ő kötelessége átadni.
•    Ugyancsak vezetői kötelesség megkövetelni a munkaköri leírás és a hozzájuk csatolt dokumentumok megtanulását. Ha nem megy egyszerre, akkor a munkavállaló által kezelhető mennyiségekre ossza szét a megtanulandókat és részletenként tetessen vizsgát a munkatársaival. A vizsgán a teljes anyag tudását kell megkövetelni, nem elég 50, 70 vagy 90%-ra tudni azt!

Vezetői motiválás
•    A vezető feladata felderíteni, hogy a csoportjában dolgozók mit tartanak nagy becsben, mi az, amivel motiválni lehet őket. Ezek lehetnek a feladattal összefüggő értékek (például érdekes, élvezetes munkák), vagy egyéb értékek (karrier, fizetésemelés, (cél)prémium, (progresszív) teljesítménybér, jutalomszabadság, jobb munkakörülmények, jobb felszerelés, egyéb kiváltságok). Ha ezek megvannak, akkor a cég engedte keretek között használnia kell a munkatársai motiválásra. Ha talál egy jó motivációs eszközt, harcoljon a cégvezetésnél azért, hogy ezt az eszközt használhassa.
•    A rossz mai magyar vezetési kultúrában szinte teljesen hiányzik a dicséret, pozitív visszajelzés adása arról, ha valamilyen munkát valaki jól végzett el. Ez hiba, és a cégünknél minden vezető kötelességévé teszem, hogy minden egyes ellenőrzés után sorolja fel azokat a tételeket, amiket rendben talált, dicsérje meg ezért a munkavállalót és csak ezután kezdjen el foglalkozni azokkal a tételekkel, amelyek esetleg nem voltak rendben. A dicsérő szakasz elmaradása súlyos vezetési felelőtlenség, amivel csak demotiválni lehet a munkatársakat!

Munkaügyi és emberi gondok kezelése
•    Bármelyik munkatárs vagy egy közeli hozzátartozója a legváratlanabb pillanatban megbetegedhet, balesetet szenvedhet. A vezető feladata, hogy ilyenkor a munkaköri leírásokban előre elképzelt helyettesítési rend életbe lépjen. Ha ezzel sem lehet betömni a tátongó munkaerő hiány lyukat, akkor a felső vezetőtől vagy a szervezet más területének vezetőitől köteles segítséget kérni.
•    A vezető beosztott munkatársai családban és társadalomban élnek, s az ott keletkezett ügyeik elintézése is fontos számukra. Ez időnként csak munkaidő alatt lehetséges. A jó vezető emberségesen igyekszik mindkét fél számára megfelelő munkaidő átrendezéssel (csúsztatással), időnként akár munkaidő elengedéssel segíteni ezen gondok elintézését.

Vezetői kommunikáció
•    A vezető nem a beosztott munkatársai jogát védő szakszervezeti bizalmi, de köteles gondoskodni – a cégben elérhető szinten – a lehető legjobb munkakörülményekről. Ebben elsősorban nem a kényelmi eszközök, hanem a munka hatékonyságát lehetővé tevő szerszámok, berendezések, bútorok, szervezési megoldások, szoftverek stb. tartoznak. Ezek szükségességének kommunikálása az illetékeseknek szintén vezetői feladat.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Szanics Tünde EV logo

Szanics Tünde EV

Budapest

2006 óta dolgozom könyvelőként és 2016 óta adótanácsadással is foglalkozom. A ranglétra minden fokát végigjártam, könyveléstől a pénzügyi vezetőig. Az ügyfélkörömben debreceni, balmazújvárosi, bátonyterenyei és budapesti székhellyel rendelkező cégek is vannak.

Tax-Orientation Consulting Kft logo

Tax-Orientation Consulting Kft

Budapest XIV. kerület

Legrégebbi ügyfelünknek 20 éve mi végezzük a könyvelését és a kapcsolódó egyéb ügyeit. 13 éve társasági formában, könyvelő irodaként működünk. Társaságunk teljes körű szolgáltatást nyújt. Könyvelés - bérszámfejtés - TB ügyintézés - képviselet a hatóságok előtt - rendszeres és eseti adótanácsadás, szükség szerint munkavédelmi, munkaügyi és munkajogi képviselet is.

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu