Hogyan kezeljék a sajtót a kis- és középvállalkozások?

2013. Március 19.

Egy kkv jellemzően csak akkor kaphat nagy sajtóvisszhangot, ha valamit elszúr. Ez íratlan TÖRVÉNY, nem lehet tenni ellene semmit, bele van kódolva az újságírókba, a főnökeikbe, a tulajdonosaikba. Azzal kell számolni, hogy cégünket illetően a sajtó nem jóindulatú és nem semleges. A sajtó az egyik leghatékonyabb fegyver a gazdasági harcban. Semmi jóra nem kell számítani vele kapcsolatban, hanem keményen készülni kell arra a pillanatra, amikor meg kell küzdeni velük. Bővebben írok erről a „Rakd rendbe a pénzügyeidet!” című könyvemben (Management Kiadó). Itt a szervezeti és működési szabályzatban a munkatársakat kell felkészíteni arra, hogy a sajtónyilvánosságban  hogyan kell viselkedniük.

A legfontosabb belső intézkedés a nyilatkozattételi tilalom. Bele kell gondolni: jön a minden hájjal megkent újságíró aki  „megbízható forrásból” úgy értesült, hogy adócsalók, bűnözők, csempészek, orgazdák, okirat hamisítók, munkásnyúzók, tisztességtelen spekulánsok vagy valami ehhez hasonlók gyűjtőhelye a cég. A megbízható forrás általában a megszorongatott konkurencia és az ő hatására mozgásba lendülő nyilvánosság.

A legrosszabb taktika a sajtóval kapcsolatban a nem nyilatkozás. Ennél rosszabb csak az ész nélkül nyilatkozás. Ezért erre előre felkészített embereknek szabad csak nyilatkozniuk. A politikusoknak külön szóvivőjük van, aki helyettük nyilatkozik, megmagyaráz, tompít. A kkv cégvezetőt csak egyszer fogják kérdezni és azt – jó esetben - változtatás nélkül több tucat újság fogja lehozni.

Fel kell készíteni egy PR-ost és a cégvezetőt, esetleg még egy-két tréningen előre begyakoroltatott vezetőt, és csak ők nyilatkozzanak. Meg kell tanulni folyékonyan beszélni, be kell szajkózni néhány tucat előre gondosan megfontolt mondatot. A sajtót, és a hatóságot szidni nem tanácsos, nincs is jó színezete, ellenszenvet kelt. Információk hiányában időt kell nyerni, vissza kell kérdezni. Ha nincs teljes nyilatkozattételi tilalom, akkor ki kell jelölni azokat a témákat, amelyekben egyesek nyilatkozattételre jogosultak; illetve azon válság és egyéb PR forgatókönyveket, amelyeket nyilatkozattétel közben meg kell tartani!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Ráczné Zöld Tünde logo

Ráczné Zöld Tünde

Ostoros

Gyorsan, pontosan, rugalmasan dolgozom! Mindezt nagyfokú precizitással, a háttérben felelősségbiztosítással!
Egyéni vállalkozók, társaságok, nonprofit szervezetek könyvelését, bérszámfejtését, megegyezés alapján adminisztrációját vállalom!

Imre Lajosné egyéni váll. logo

Imre Lajosné egyéni váll.

Debrecen

Regisztrált mérlegképes könyvelőként végzem a könyvelési, bérszámfejtési, adótanácsadói tevékenységet.Vállalom egyéni vállalkozók, Bt-k, Kft-k, nonprofit szervezetek, társasházak és utazási vállalkozások könyvelését.
Könyvelői felelősség biztosítással rendelkezem.

KORREKT PROFIT Könyvelő és Adótanácsadó Bt. logo

KORREKT PROFIT Könyvelő és Adótanácsadó Bt.

Tatabánya

Cégünk 16 éve vállal könyvelési és adó-tanácsadási szolgáltatást. Az évek alatt nagy tapasztalatot szereztünk egyéni és társas vállalkozások könyvelésében, bérszámfejtésében. Fontos számunkra, hogy szolgáltatásaink maximálisan megfeleljenek ügyfeleink elvárásainak, munkánk precíz és pontos legyen.

Célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatásaink segítségével ügyfeleink sikeresek legyenek az üzleti élet minden területén.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu