Mit kell tudni a vezetői számvitelről?

2013. Február 19.


A vezetői számvitel külön szakterülete a számvitelnek is és a cégvezetésnek is. Ez szolgáltat információkat a cégvezető számára a céges működés folyamatairól, a bevételek, költségek (rádordítások) és az eredmény alakulásáról. A cég általános számviteli rendszere – amelyet pénzügyi számvitelnek is neveznek – minden cégben képes kiszolgálni a speciális vezetői információs igényeket is, amelyek döntően a tervezéshez, döntéshozatalhoz és ellenőrzéshez  kapcsolódnak.

Az egységes számlarend 6-7. számlaosztályai szolgálnak használható a vezetői információk biztosítására. E számlaosztályok szabad használata lehetővé teszi a vállalkozáson belüli egységek elszámoltatását, a költséggazdálkodás, az önköltségszámítás sajátos rendszerének kialakítását (Sztv. 160.§/4/). A vezetői számvitel szolgáltatásainak igénybevételéhez ezt kell aktíválni a cég számlarendjében, a vezetőnek annyi a feladata, hogy rendelje el alkalmazását, és biztosítsa a vezetéséhez szükséges információkat.

Indokolt, hogy a saját könyvelője, tanácsadója bevonásával a cégvezető alakítsa ki a saját vezetői számvitelét, azaz milyen információk biztosítását kéri a számviteli nyilvántartásokból, amelyek segítségével a vezető jobban fókuszálhat egyes termékekre, és egyes belső szervezeti egységekre.

Szerző: Junkertné dr.Szűcs Zsuzsanna

A Saldo Zrt. számviteli és adótanácsadó részlegének munkatársa, ahol vállalati főkönyvelők kérik tanácsait. A Lízing kézikönyv és más adózási könyvek szerzője, az Önadózó újság állandó partnere. Adózási, számviteli konferenciák előadója, és mérlegképes könyvelők oktatója.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Nógrádi Gizella Könyvelő Kft. logo

Nógrádi Gizella Könyvelő Kft.

Szeged

Vállalkozásunk 24 éve működik. Társaságunk teljes körű szolgáltatást nyújt. Könyvelés - bérszámfejtés - képviselet a hatóságok előtt - bevallások és beszámolók szakszerű elkészítése. Mérlegképes könyvelő közgazdászok naprakész jogszabályi ismeretek birtokában vállalják egyéni vállalkozók, társaságok könyvelését, bérszámfejtését, bevallások és beszámolók szakszerű elkészítését.

Callidus Könyvelési és Adótanácsadó Kft. logo

Callidus Könyvelési és Adótanácsadó Kft.

Budapest

Ügyfélcentrikus szolgáltatás, egyéni igények figyelembe vételével. Megbízható valós képet adunk cégéről.
Gazdasági társaságok, teljes körű könyvelését, számviteli feladatok ellátását, teljes képviselettel vállaljuk.

Ván Iroda Kft. logo

Ván Iroda Kft.

Kiskunhalas

Fő célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatással segítsük ügyfeleink üzleti sikereinek előmozdítását.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton