Átalakulóban a szerszámgéppiac

2013. Április 24. 09:30

Visszaesett tavaly az elektromos szerszámgépek piaca, ami az elhúzódó gazdasági válságnak tudható be, emellett csökkent a barkácsáruházak súlya az egyik szereplő távozása után, és ez a trend várhatóan az idén is folytatódni fog - állapítja meg a GfK Hungária a kedden közölt felmérésében.

A piackutató intézet adatai szerint az elektromos szerszámgépek forgalma értékben 2,7 százalékkal, az eladott darabszámot tekintve 7,3 százalékkal csökkent 2012-ben.

Az építőipar teljesítményének mélypontra süllyedésével a kedvezőtlen makrokörnyezet hatására a tavalyi évben az egyik nagy barkács-áruházlánc és egy hipermarket áruházlánc is kivonult a magyar piacról, az üzletek egy részét pedig mindkét esetben átvette egy-egy konkurens cég. Míg a barkácsáruházaknak sok esetben okozott nehézséget a potenciális vásárlók üzletekbe csábítása, addig a hipermarketek piaci hányada 2012-ben nőni tudott - értékben 5 százalékkal - az előző évhez képest.

A vizsgált termékkategóriák közül a fúrógépek a legkeresettebbek a forgalom értékét alapul véve, a darabszámokat vizsgálva viszont az alacsonyabb árfekvésű sarokcsiszolókból többet adtak el tavaly. A piaci visszaesés legnagyobb vesztese a fúrókalapács termékkategória volt.

A legtöbb árucsoport esetében megfigyelhető az akkumulátoros termékek növekvő aránya a vezetékes szerszámokhoz képest. E csoporton belül egyre népszerűbbek a - jellemzően drágább - lítium-ion technológiát alkalmazó termékek, míg a nikkel akkumulátoros termékek piaca folyamatosan csökken.

Az elektromos szerszámgépek átlagára 5 százalékkal nőtt tavaly, aminek oka részben az infláció, részben pedig az, hogy a barkácsáruházak évfordulós akciósorozatait kihasználva a hagyományosan erős márkák sikerrel növelték piaci részesedésüket. A legnépszerűbb termékek átlagára a nagyobb kategóriákban ugyanakkor az akciók miatt csökkent - jellemzően 5-10 százalékkal.

Jól teljesítettek a sajátmárkás termékek is, melyek forgalma 3 százalékkal bővült, az időszak nagy vesztesei pedig a kisebb márkák voltak 2012-ben.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft logo

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft

Balatonfüred

A Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft egyéni és társas vállalkozások, valamint egyéb szervezetek részére nyújt könyvelési, bérszámfejtői és adótanácsadói szolgáltatást. Emellett vállaljuk üzleti tervek, hitelkérelmek elkészítését is.
Munkánkban a pontosságra és megbízhatóságra törekszünk.

Kalkulus 98 Kft. logo

Kalkulus 98 Kft.

Budapest XXI. kerület

Kalkulus 98 Kft 1998 óta működő könyvelő iroda célkitűzése,: partnereinek színvonalas kiszolgálása, gazdálkodásuk eredményességének segítése és ezzel elégedettségük elérése a vállalkozások létrejöttétől a megszűnésig

Bakosné Jenőfi Márta logo

Bakosné Jenőfi Márta

Süttő

Ha nyugodtan akarsz aludni, a lehető legkevesebbet fizetni, akkor válassz engem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu