Alacsonyabb volt a vártnál a bruttó bérek növekedése februárban

2013. Április 19. 09:25

A februári 2,7 százalékos bruttó bérnövekedés alacsonyabb volt a vártnál, a nettó bérek az adóváltozások miatt emelkedtek jelentősebben az egy évvel korábbihoz képest az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt emelte ki, hogy az alacsony infláció miatt nőttek a reálbérek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt adatai szerint a vállalkozói szférában a bruttó keresetek éves növekedési üteme a januári 3,0 százalékról 1,2 százalékra, a nettó jövedelmeké 4,6-ról 2,7 százalékra lassult. A költségvetési intézményeknél - közfoglalkoztatottak nélkül számolva - a januári 1,8 százalékról 3,8 százalékra, a nettó kereseteké 2,8 százalékról 4,8 százalékra gyorsult. Nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek februárban 2,7 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint elmaradt a várakozásoktól a februári 2,7 százalékos bruttó bérnövekedés. A nettó bérek 4 százalékos növekedése a februári 2,8 százalékos infláció mellett 1,2 százalékos reálbér-növekedést eredményezett - tette hozzá.

A versenyszféra bérnövekedésének markáns lassulását részben a szökő- és munkanaphatás is okozhatta, mivel idén két munkanappal kevesebb volt, mint egy éve - mutatott rá.

A költségvetési szférában 6,5 százalékkal nőttek a bruttó bérek az egy évvel korábbihoz képest, a közcélú foglalkoztatás hatását kiszűrve azonban a költségvetési szférában 3,8 százalékos volt a bérnövekedés. Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra is: a közfoglalkoztatás a tavalyi évben lefelé torzította az átlagos béreket, mivel jelentősen nőtt a súlya a teljes foglalkoztatáson belül, ezzel szemben idén februárban csökkent a közfoglalkoztatás súlya.

Az idén a nettó bérnövekedés meghaladja a bruttó bérekét a szuperbruttó kivezetése miatt. Az elemző megjegyezte, hogy több ágazatban még nincsenek meg az idei bérmegállapodások, azok megkötését követően a bruttó bérek növekedése kissé gyorsulhat a következő hónapokban.

Suppan Gergely az idén összességében 3,5 százalékos bruttó és csaknem 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Így a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése a következő hónapokban felgyorsulhat, éves átlagban pedig elérheti a 2,5 százalékot.

Az elemző szerint a versenyszféra béreinek alakulása nem jelent kockázatot az árstabilitásra nézve, ezért nem jelent akadályt a kamatcsökkentések folytatására.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén hangsúlyozta, hogy elmaradt a várakozásoktól a bruttó bérek növekedésének üteme februárban. Az adatok szerint nem nagyon van bérkiáramlás a nemzetgazdaságban - fogalmazott.

A részletről szólva azt emelte ki, hogy a versenyszférában csak minimális mértékben, 1,2 százalékkal nőttek a bruttó keresetek. Ez arra utal, hogy a növekedési kilátásokat nem látják túl pozitívan a vállalkozások, így nem mernek bért emelni - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez inflációs szempontból kedvező lehet, megerősíti, hogy keresleti inflációs nyomásra nem kell ebben az évben számítani.

Árnyalhatja az összképet az is, hogy az adóváltozások eredményeképpen a nettó bérek növekedése magasabb volt a bruttó bérekénél, mind nemzetgazdasági szinten, mind a versenyszférában - mondta az elemző.

Nyeste Orsolya hangsúlyozta azt is: bár nemzetgazdasági szinten emelkedtek a reálbérek, a versenyszférában lényegében stagnálás volt, miután itt csak 2,7 százalékkal nőttek a nettó keresetek, gyakorlatilag az inflációval megegyezően.

Az elemző szerint az adatok alapján a belső kereslet élénkülésére nem igazán lehet az idén sem számítani. Ez megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a GDP növekedésének összetevői közül a belső fogyasztás idén sem fog túl jól teljesíteni - mondta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemelte: a csökkenő inflációs környezetnek, az arányos, egykulcsos adórendszer véglegesítésének, valamint a kormány stabilizációt szolgáló további intézkedéseinek köszönhetően a második hónapja emelkedik a bérek vásárlóereje a nemzetgazdaságban.

A tárca februári adatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: az alacsony, 2,8 százalékos infláció mellett reálértelemben is nőttek a bérek, a közszférában csaknem 2 százalékkal.

A reálbérek emelkedése a fogyasztásra gyakorolt kedvező hatása révén egyik katalizátora lehet a gazdasági növekedésnek - írja az NGM.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft. logo

TAX ON 24 Adószakértő és Könyvviteli Szolgáltató Kft.

Kaposvár

A TAX ON 24 Kft. a vállalkozások ügyvitelét teljeskörüen átfogó szolgáltatást kínál Önnek, vállalkozói szerződéssel, garanciával, anyagi felelősséggel, üzleti diszkrécióval és könyvelői felelősségbiztosítással.

Kovács és Pataki Könyvelő Kkt. logo

Kovács és Pataki Könyvelő Kkt.

Békéscsaba

A Kovács és Pataki Kkt vállalkozások és magánszemélyek részére teljes körű szolgáltatást nyújt könyvelési, adózási feladatok ellátására.
Munkánkat adótanácsadói, könyvvizsgálói és ügyvédi iroda is támogatja.

Füredi Péter logo

Füredi Péter

Budapest XVIII. kerület

Füredi Péter, mérlegképes könyvelő vagyok. Egyéni vállalkozóként 20 éves tapasztalattal rendelkezem, kis és középvállalkozások, egyéni vállalkozások könyvvitelével, illetve bérszámfejtési teendőivel kapcsolatban.

Amennyiben szükséges rendelkezem könyvvizsgálói, adószakértői és ügyvédi háttérrel.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó