Elemzők szerint idén sem várható beruházási fordulat

2013. Március 01. 09:49

Idén sem várható beruházási fordulat Magyarországon a Buda-Cash és az Erste elemzői szerint, akik úgy vélik, kedvezőtlen képet mutatnak a frissen publikált, tavalyi utolsó negyedéves beruházási adatok, az NGM viszont azt emeli ki, hogy a feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében is emelkedtek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől, az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján 3,7 százalékkal csökkent a beruházási volumen.

Tavaly az utolsó negyedévben az építési beruházások nagymértékben, 15,1 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal emelkedtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében szintén kiemeli: a nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében emelkedtek. A feldolgozóipar mellett jelentős növekedést regisztráltak a közigazgatás, védelem és kötelező biztosítás ágazatban is: a beruházások volumennövekedése 26,1 százalék volt, amelynek hátterében részben a tározók, gátak, belvízcsatornák építése állt.

Az NGM hozzáfűzi: az oktatásba invesztálás mérséklődésének hátterében az uniós társfinanszírozású egyetemi nagyberuházások lezárulása állt, ezenkívül a humán-egészségügyi, szociális ellátás és pénzügyi biztosítási tevékenység ágakban is jelentős volt a visszaesés. Az infokommunikációs szektor beruházásainak volumene 10,9 százalékkal bővült, amely a folyamatos hálózatfejlesztéseknek és a digitális vételre való átállásnak köszönhető.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője az adatok kapcsán kifejtette, hogy csak a feldolgozóipari beruházások mutattak bővülést, ami azt jelzi, hogy az exportra termelő ágazatoknál van még valamekkora aktivitás. Ezzel szemben ugyanakkor vannak olyan ágazatok, amelyekben 20 vagy akár 30 százalékkal estek vissza a beruházások - hívta fel a figyelmet Fazakas Péter.

Bár a KSH még nem közölte a nominális GDP adatokat, számításaik szerint a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított beruházási arány a tavalyi negyedik negyedévben 18,7 százalékra csökkent az előző év azonos időszaki 20,4 százalékról, míg a 2012-es arány 14,7 százalékra mérséklődött 15,8 százalékról - mondta a szakértő.

Kiemelte: a beruházási kereslet is része az aggregált keresletnek, így a beruházások visszaesése rontja a potenciális növekedési ütemet is. A kilátásokról Fazakas Péter elmondta, hogy a külső növekedési feltételek semlegesek, enyhén kedvezőtlenek, a belső környezet javulásának pedig nem látszanak a jelei. Ezek alapján 2013-ban bár kissé javulhatnak a beruházások, de fordulat nem várható.

Nyeste Orsolya, az Erste elemzője aggasztónak nevezte, hogy nemcsak éves, hanem negyedéves szinten is látványos volt a beruházások visszaesése. Ugyanakkor nem meglepő a csökkenés, mivel a negyedik negyedéves, előzetes GDP adatok a recesszió mélyüléséről tanúskodnak - fűzte hozzá.

A szakértő szerint egyelőre nem mutat sok jel arra, hogy 2013-ban számottevően élénkülne a beruházási aktivitás. Vannak ugyan olyan ágazatok - például az autóipar - ahol lehetnek fejlesztések, de mivel összességében kedvezőtlenek a gazdasági kilátások, nem lehet beruházási fordulattal számolni. Nyeste Orsolya szerint az év második felében már kicsit kedvezőbb lehet a kép, de a hitelezési aktivitás élénkülésétől is függ, hogyan alakulnak a beruházások.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

FairConto Zrt. logo

FairConto Zrt.

Zalaegerszeg

Könyvelési, Könyvvizsgálati szolgáltatások, Pénzügyi Tanácsadás

Gold Accountant Bt logo

Gold Accountant Bt

Őrbottyán

Cégünk 1998 óta működik. Mikró, kis és középvállalkozások, valamint egyéni vállalkozások komplett számviteli tevékenységét végezzük. Cégünk különlegessége, hogy Magyarországon bejegyzett, de német telephellyel és adószámmal is rendelkező cégek könyvelési és bérszámfejtési feladataival is foglalkozunk. Több, a szakmában igen neves könyvvizsgáló irodával van kapcsolatunk.
Célunk a vállalkozások színvonalas kiszolgálása, magas szintű szakmai tanácsadás a vállalkozói élet minden területén.

ANTABA  KFT logo

ANTABA KFT

BUDAPEST XV. kerület

KÉT TÜZ KÖZÖTT IS MEGKERESSÜK A KIVEZETŐ UTAT !

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó