A kedvező idegenforgalmi adatok ellenére alig van új szállodaprojekt

2012. December 20. 10:40

Bár a KSH adatai szerint az év első tíz hónapjában 8 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, a négycsillagos kategóriában kiugró, több mint 17 százalékos növekedés volt, a szállodapiaci fejlesztők egyelőre mégis kivárnak, alig indul új fejlesztés az országban - állapítja meg a BDO Magyarország elemzése.

"A kedvező trendek ellenére a befektetők továbbra is óvatosak a szállodapiacon, mivel a jövedelmezőség tekintetében továbbra is magas kockázatokat látnak" - magyarázza Hegedűs Attila, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője a cég közleménye szerint.

A szobák bruttó átlagára (14 700 forint) az első tíz hónapban mindössze 3,5 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet, az árak a válságot követő zuhanás után jelenleg még mindig csak a 2007-es szintre tudtak visszakapaszkodni. Ráadásul a kereslet hosszú távú fenntartható fejlődését a nemzetközi piacok továbbra is fennálló bizonytalansága továbbra is kiszámíthatatlanná teszi - tette hozzá a szakértő.

A szállodapiaci keresletnek az elemzés szerint időszakos lökést adhatnak a 2012 végén lejáró SZÉP-kártyában még "bennragadt" milliárdok, melyekre már több hotel is attraktív csomagokat dolgozott ki, lehetővé téve azt is, hogy az idén kifizetett voucherek 2013-ban is felhasználhatók legyenek.

A hazai szállodapiac fejlődését a következő két-három évben az általános gazdasági folyamatok mellett az befolyásolja majd, hogy mikor jelenik meg a piacon a rég várt, több ezer fő befogadóképességű budapesti konferenciaközpont, s a következő idegenforgalmi szezonokban milyen új légitársaságokat sikerül Magyarországra csábítani a Malév csődje után keletkezett, és továbbra is fennálló űr kitöltésére. Szerepe lesz továbbá annak, hogy Magyarország és Budapest milyen hatékonyan tud megjelenni a nemzetközi turizmusmarketing terén. Össze tudnak-e fogni a szállodák annak érdekében, hogy véget érjen az ár-érték arány mélyrepülése - olvasható az BDO elemzésében.

Az elmúlt három évben nyíltak ugyan új szállodák, ezek azonban még a válság kitörése előtt indított, jórészt EU-forrásokból részfinanszírozott projektek voltak. Az idén mindössze 4-5 hotel nyílik Budapesten, és néhány kivételtől eltekintve vidéken is jelentősen visszaestek a fejlesztések. A következő évben sem várható markáns kínálatbővülés, ez nemcsak a kereslet visszafogottságának, hanem a banki finanszírozás drasztikus lelassulásának, pontosabban szinte teljes elapadásának is az eredménye - állapítja meg a BDO.

A piac azonban nem fagyott be teljesen, megfelelő minőséggel és jó elhelyezkedéssel jelenleg is lehet sikeres projekteket indítani. Budapestnek, mint nemzetközi célpontnak továbbra is kiemelkedő az elfogadottsága, miközben a vidéki helyszíneken főként a wellness iránti, jórészt belföldi érdeklődés biztosít jelenleg is növekvő keresletet.

A vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét: Budapesten a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé, míg vidéken a korábbi 35 százalék feletti átlagérték 25-28 százalék közé zuhant. Mindez komoly racionalizálási lépésekkel még biztosíthatta volna az eredményességet, ám a svájci frank árfolyamának megugrásával járó extra kötelezettségek a komolyabb hitelaránnyal rendelkező hotelek számára már kitermelhetetlennek bizonyultak.

Jövőre várhatóan további hotelek kerülnek majd banki kézbe az elégtelen hitelvisszafizetési mutatók miatt, amelyek jobb megoldás híján profi üzemeltető cégekkel igyekeznek majd a hatékony működést biztosítani. Emellett továbbra is számítani lehet arra, hogy néhány létesítmény bezárja kapuit - olvasható a BDO összegzésében.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Conto-Lab Könyvelői Kft. logo

Conto-Lab Könyvelői Kft.

Budapest XX. kerület

Cégünk kiemelt figyelmet fordít Partnereire, legyen szó akár egy néhány bizonylatos egyéni vállalkozóról, akár egy nagyobb árbevételű több száz bizonylattal működő cégről. Célunk, hogy szakmai tudásunkat felhasználva magas szintű számviteli, pénzügyi, munkaügyi szolgáltatást nyújtsunk az Ön cége számára, ezáltal szeretnénk hozzájárulni üzleti sikereihez.

Kép-Tan Könyvelőiroda logo

Kép-Tan Könyvelőiroda

Budapest VI. kerület

Célunk, hogy ügyfeleink adminisztrációjának lehető legnagyobb részét elvégezve segítsük céljai elérésében, így a lehető legtöbb idejük marad saját szakmájuk művelésére. Nálunk a munka nem "futószalag"-szerű, hanem maximális figyelemmel, nem mellékesen a lehető legnagyobb körültekintéssel, probléma-megoldó készséggel fordulunk ügyfelünk felé.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó