Változatlan folyamatok a béreknél és a foglalkoztatásban is

2012. December 18. 15:22

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden közzétett bér- és foglalkoztatási adatok nem törik meg a korábbi hónapok negatív tendenciáját - mondták az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők.

A bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit az idén január-októberben, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 500 forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 229 800, a közszférában - nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 211 700 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 100 forint volt a KSH jelentése szerint.

A versenyszféra legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 817 ezer volt az alkalmazásban állók száma, 35,3 ezerrel kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A költségvetési szférában 751 ezren dolgoztak (15,9 ezerrel többen az egy évvel korábbinál), közülük átlagosan 90 ezren közfoglalkoztatás keretében.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője azt mondta: a közzétett adatok nem okoztak meglepetést, a várakozásoknak megfelelően alakultak mind a bérek alakulását, mind a foglalkoztatást tekintve.

A bruttó bérek 4,5 százalékos növekedése mintegy 2 százalékos nettó keresetemelkedést takar, ami az 5,7-5,8 százalékos inflációs szintet figyelembe véve mintegy 3,5 százalék körüli reálbércsökkenést jelent. Ez a negatív tendencia az előző hónapokra is jellemző volt.

A reálbércsökkenést mutatja a háztartások folyamatosan mérséklődő fogyasztása is. Az idei első negyedévben a csökkenés 0,7, a másodikban 1,7 százalék volt, a harmadikban pedig már meghaladta a 3 százalékot.

A foglalkoztatás terén az ötnél több embert foglalkoztató vállalkozások esetén nem nő a munkába állók száma. A növekményt a közfoglalkoztatás adja. Az elemző szerint a következő két évben ezen a területen lényegi pozitív változás nem várható. Mindezekkel szinte egybehangzó véleményt fogalmazott meg Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője is.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2012 októberében 217 500 forint volt a nemzetgazdaságban, ami 4,6 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bér - mely 140 400 forintot tett ki - 2 százalékkal emelkedett 2011 októberéhez viszonyítva, ez azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezmények további kedvező hatását - értékelte a KSH adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben.

Hozzáfűzték, hogy a 2011-ben tapasztalt dinamikus növekedéshez viszonyított visszafogottabb nettóbér-alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható - októberben 65,1 százalékkal dolgoztak többen a közfoglalkoztatás keretein belül, mint egy évvel korábban.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

TAMONKA Könyvelőiroda Kft logo

TAMONKA Könyvelőiroda Kft

Tataháza

Bár a vállalkozások vezetői a könyvelést a szükséges rossznak tartják, azért mi próbát teszünk arra, hogy más megközelítésből lássák munkánkat.
Célunk:
a könyvelési, bérügyviteli feladatok pontos elvégzése,
az ügyfelek információigényeinek gyors és maradéktalan kielégítése,
adótakarékos javaslatokkal a vállalkozások segítése.
Szolgáltatásunkat tudásunk legjavát adva végezzük, szakmai partnereink közreműködésével.

SK AUDIT Kft. logo

SK AUDIT Kft.

Budapest III. kerület

MINDEN AMI ADÓ ÉS SZÁMVITEL

Diamond-Platinum Kft. logo

Diamond-Platinum Kft.

Budapest XIV. kerület

Megbízható, minőségi, pontos munka!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton