Nagyobb felelősségük lesz az alkalmazás-értékesítő portáloknak a gyerekek jogvédelmében

2012. December 13. 09:41

A gyerekek személyes jogainak internetes védelmét szabályozó törvény szigorítására készül az illetékes amerikai hatóság és ebben a korábbinál nagyobb szerepet szán a mobil alkalmazásokat értékesítő portáloknak - írja a Wall Street Journal.

A gyerekek mobil eszközökön folyatott játszási szokásairól gyűjtött adatok reklámügynökségekkel való megosztása miatt jogvédelmi aggályok merültek fel olyan technológiai óriásvállalatokkal szemben, mint az Apple, a Google és az Amazon.com.

A szövetségi kereskedelmi felügyelet (Federal Trade Commission - FTC) jelentése szerint a gyerekek számára fejlesztett mobil alkalmazások készítői adatokat gyűjtenek a felhasználási szokásokról és reklámügynökségeknek értékesítik azokat anélkül, hogy az adatgyűjtés tényét a megfelelő módon nyilvánosságra hozták volna.

Az FTC szerint az ilyen alkalmazásokat értékesítő portálokat üzemeltető vállalatoknak, mint amilyen az Apple, a Google és az Amazon.com is, sokkal többet kellene tenniük annak érdekében, hogy a gyermekek szülei megfelelő módon tájékoztatva legyenek arról, mikor kerül sor a mobil készülék azonosítási adatainak, földrajzi helyzetére vonatkozó adatainak, valamint a telefonszámának lehívására.

Az FTC ugyanakkor méltatta az Apple és a Google azon gyakorlatát, amelyben megkövetelik az alkalmazásfejlesztőktől, hogy érzékeny adatok, például címlista vagy földrajzi pozíció letöltéséhez megkérjék a felhasználó engedélyét.

A hivatal a gyermekek személyiségi jogainak internetes védelmére 1998-ban hozott "Coppa" (Children's Online Privacy Protection Act) törvényt vizsgálja felül a mobil alkalmazások és közösségi portálok növekvő népszerűsége miatt. Az egyik javasolt változtatás kibővítené azoknak a körét, akik felelősséggel tartoznának azért, hogy a 13 év alatti gyerekek személyes adataihoz csak szülői engedéllyel lehessen hozzáférni. A kérdés az, hogy milyen jellegű adatgyűjtésről kelljen kötelező jelleggel tájékoztatást adni és milyen módon lehetne garantálni azt, hogy az alkalmazás letöltésére csak szülői engedéllyel kerülhessen sor.

Az Apple és a Google már hónapok óta lobbizik az FTC-nél, hogy ne kelljen felelősséget vállalnia a mások által gyártott alkalmazások adatvédelmi kihágásaiért.

Az Apple például azt szeretné elérni az FTC-nél, hogy az internetes értékesítési portálok üzemeltetői teljes mértékben mentesüljenek a Coppa-törvény hatálya alól. Az FTC-hez intézett beadványában ahhoz hasonlította a felelősség kiterjesztésére tett javaslatot, mintha a ruházati üzleteknek kellene felelősséget vállalnia a textilgyárak adatgyűjtési gyakorlatáért.

Az FTC hétfőn kiadott jelentésének kommentálásától az Apple szóvivője elzárkózott.

A Google korábbi FTC-beadványában rámutatott, hogy a Coppa törvények javasolt megváltoztatása "nagy kihívás elé állítaná a Google Play portált".

Az Amazon nem emelt kifogást a tervezett változtatásokkal szemben és nem is kommentálta az FTC hétfői jelentését.

Az FTC a várhatóan a hónap végére készül el törvényjavaslatával.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Votisky András ev. logo

Votisky András ev.

Budapest XI. kerület

"Bízza ránk könyvelését és nyugodtan dőljön hátra!"

Profi-Kont 2007 Kft logo

Profi-Kont 2007 Kft

Érd

Minden cég számára egyre fontosabbá válik a könyvelés és a kapcsolódó adminisztráció magas színvonalú ellátása. A NAV és a többi hatóság ellenőrzései szigorodnak, s ezekért a területekért a cég vezetői és tulajdonosai anyagi, vagy akár büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Cégünk szolgáltatásait azok veszik igénybe, akik nem csupán a bizonylatok egyszerű feldolgozását várják el egy könyvelő cégtől, hanem komplex számviteli és pénzügyi megoldásokat igényelnek.

KNEIM-GM KFT. logo

KNEIM-GM KFT.

Győr

Küldetésünk, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb adózási megoldásokat,így Ügyfeleinket a lehető legjövedelmezőbbé segítsük elő szaktudásunk és adójogi tapasztalatunk segítségével.

M.K.K. Egyesület Elnökének ajánlása:
"Az elmúlt évek során több száz könyvelővel találkoztam. Ezek közül csupán 10-20 kollégát ajánlanék jó szívvel országszerte. Mariann ezen kevesek közé tartozik. Ügyfeleihez való hozzáállása, szakértelme megalapozza ügyfelei bizalmát.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu