Kedvezőtlenek a beruházási kilátások

2012. Szeptember 03. 09:47

Kedvezőtlenek a beruházási kilátások Magyarországon a Buda-Cash és a TakarékBank elemzői szerint, akik úgy vélik hogy bár lassuló ütemben, de az év további részében is folytatódik a beruházások visszaesése.

Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez viszonyítva 2,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. A közlemény szerint az elmúlt évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások a második negyedévben 3,1 százalékkal csökkentek, ezért az ipar nem tudta ellensúlyozni a nemzetgazdasági szinten bekövetkezett visszaesést.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-nek elmondta: a beruházási adatok alapján nem látszik fordulat ezen a területen, folytatódik a visszaesés. Hozzáfűzte, hogy bár mérséklődött a csökkenés üteme, ez kizárólag bázishatásoknak köszönhető.

A feldolgozóipari beruházások visszaesése csalódást keltett, de kedvező a mezőgazdasági és infokommunikációs beruházások bővülése. Várakozáson felül teljesített emellett a kereskedelem és a  gépjárműjavítás is, de az elemző szerint ez kisebb beruházásoknak köszönhetően alakult így, és nem várható tartós bővülés ezeken a területeken.

A kilátásokról Suppan Gergely úgy vélekedett, hogy fordulat továbbra sem várható a beruházások terén, de a visszaesés - elsősorban bázishatások miatt - lassulhat az év további részében.

A beruházások fellendülésére azért nem lehet számítani, mert a bankok várhatóan szigorítanak a hitelezési feltételeken, vagyis hitelezési oldal sem támogatja a bővülést, emellett a lakásberuházások terén sem várható élénkülés, a lakáscélú hitelek állami kamattámogatása ellenére sem - vélekedett a szakértő.

Suppan Gergely szerint az egyetlen terület, ahol - bár pontosan nem tudni mikor, de - felfutás várható, az az Európai Unió által támogatott, például közlekedési beruházások, mivel az uniós forrásokat gyorsított ütemben kell lehívni, hogy azok ne vesszenek el.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint sem túl bíztatóak a beruházási adatok, folytatódik a "mélyrepülés", emellett különösen kedvezőtlen, hogy az előző negyedévhez képest szélesebb körben - több ágazatra kiterjedően - folytatódott a beruházások visszaesése. Kiemelte, hogy a Magyarországon tapasztalt beruházási aktivitás messze elmarad a régiós versenytársaktól, ez pedig - ha nem lesz változás - a következő néhány év növekedési kilátásait is rontja, és a stratégiai beruházások elmaradása aggasztó lehet a hosszú távú növekedés szempontjából is.

Tóth Gergely kifejtette: bár a világgazdasági környezet is romlott, a kormánynak is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie egy beruházásösztönző politika kialakítására. Úgy vélekedett, hogy a legolcsóbban és leggyorsabban egy mielőbbi EU/IMF-megállapodás hozhatná vissza a befektetők bizalmát Magyarország iránt. Tóth Gergely hozzátette ugyanakkor, hogy a legtöbb szakértő szerint nem lesz gyors hitelmegállapodás.

A Buda-Cash Brókerház makroelemzője emlékeztetett arra, hogy a beruházások lejtmenete 2006 óta tar, és bár 2007-ben volt egy kisebb "felpattanás", ha idén nem történik fordulat, akkor 2012 lehet az utóbbi hat év második legrosszabb esztendeje a beruházások szempontjából.

Tóth Gergely éves átlagban idénre a beruházások legalább 6 százalékos visszaesésével számol.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

KONTIR-SPIRIT Bt. logo

KONTIR-SPIRIT Bt.

Budapest

Az ön sikerei a mi sikereink is! Ön kizárólag saját vállalkozásának irányításával törõdjön, a bonyolult jogszabályok betartásáról mi gondoskodunk.

Irodánk politikája az, hogy mindezt legjobb tudásunk szerint tegyük. Az adóhatóságok ellenõrzései egyre gyakoribbak, így ezeknek már csak és kizárólag, magasan képzett könyvelõ, számviteli szakemberek segítségével lehet megfelelni.

A vállalkozások vezetõi és tulajdonosai anyagi, vagy akár büntetõjogi felelõsséggel tartoznak mûködésük törvényi elõírá

NYLSOFT Informatikai Bt. logo

NYLSOFT Informatikai Bt.

Budapest XIII. kerület

Cégünk vállalja vállalkozása teljes körű könyvelését, bérszámfejtését, statisztikáinak, bevallásainak elkészítését és adatszolgáltatási kötelezettségeinek elküldését, képviseletének ellátását a NAV előtt. Elkészítjük éves - vagy igény szerint évközi - megfelelő beszámolóját és szabályzatait. A kapott információk, bizonylatok alapján gazdálkodásában tanácsokkal segítünk.

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft logo

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft

Budapest XX. kerület

Ügyfélorientált adózási, számviteli és üzletviteli tanácsadó Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt vállalkozások, egyéni vállalkozó, magánszemélyek részére: könyvelés, adótanácsadás, bevallások elkészítése, adóhatósági képviselet, adószakértői ellenjegyzés (FAF), cégátvilágítás, belső audit, humánpolitikai ügyintézés (bér- és munkaügy), Tb ügyintézés, adatrögzítés, dokumentum arciválás.
Megbízhatóság, leinformálhatóság, korrekt ár, rövid határidő! Rejtett költségek nélkü!
Országos hatáskör.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó