Az építőipart és az építőanyag-ipart is sújtja a lakásépítés visszaesése

2012. Július 31. 10:13

Az idén 10 ezer alá eshet a felépített lakások száma, ez negyede sincs a szükségesnek tartott évi egy százalékos pótlásnak; az építőiparnak a különbség mintegy 20 százalékos kiesés, az építőanyag-iparban pedig ennek több mint háromszorosa a veszteség - hívják fel a figyelmet szakmai szervezetek a KSH legfrissebb lakásépítési adataira reagálva.

Az idei első félévben 4.463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 százalékkal, 4.888-ra csökkent.

Az elmúlt évtized közepén, amikor 40 ezernél is több lakás épült, az építőipar teljesítményének mintegy negyedét adta a lakásépítés, így annak visszaesése az építőipart is érzékenyen érinti - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Az építőanyag-ipar helyzete még rosszabb, ott 70 százalékos a visszaesés - tette hozzá az elnök.

Tolnay Tibor véleménye szerint csak a gazdaság beindulása húzhatja magával az építőipart, fordítva nem lehetséges. Az uniós támogatású projektekkel kapcsolatosan megismételte korábbi véleményét: a megkötött támogatási szerződésekben szereplő építési érték alacsonyabb az évekkel későbbi közbeszerzés áránál, így meghiúsulnak ezek a beszerzések. Emellett az építési költséget - akár a támogatást - euróban számolják. Jelenleg a 10 százalék feletti forinthitelkamatokat nem lehet kigazdálkodni a 2-3 százalékos árbevétel-arányos nyereségből.

A főleg építőanyag-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő, Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) úgy kalkulál, hogy az idén 10 ezernél is kevesebb lakás épül. A korábbi tapasztalatok szerint az építési engedélyek száma legalább 20 százalékkal kell meghaladja a használatbavételi engedélyek számát ahhoz, hogy a korábbi lakásszám maradjon. Jelenleg az arány 10 százalék alatti.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a meglévő, 4,3 milliós lakásállomány évi 1 százalékos pótlásához, 43 ezer lakást kellene évente építeni.

A TLE a szocpol növelését és azt javasolja, hogy - több uniós tagállam együttműködésével - sikerüljön elérni a 2014-től kezdődő uniós költségvetési periódusban a lakásépítések, lakásfelújítások támogatásának a bővítését.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft logo

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft

Balatonfüred

A Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft egyéni és társas vállalkozások, valamint egyéb szervezetek részére nyújt könyvelési, bérszámfejtői és adótanácsadói szolgáltatást. Emellett vállaljuk üzleti tervek, hitelkérelmek elkészítését is.
Munkánkban a pontosságra és megbízhatóságra törekszünk.

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Soft Consult Kft logo

Soft Consult Kft

Budapest III. kerület

Szaktudás+precizitás+felelősség vállalás=Profizmus

Ügyfeleinknek kettős garanciát biztosítunk szolgáltatásainkkal kapcsolatban, egyrészt egy nagy összegű egyedi felelősség biztosítás formájában, másrészt egy szerződésben rögzített kötbérezési lehetőséget, mely a határidőben és hibátlanul nyújtott szolgáltatáshoz kötődik.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu