ITM: célszerű érdeklődni a hibátlan termék cserelehetőségéről

2018. December 19. 09:14

Ajándékvásárlás előtt célszerű érdeklődni a kereskedőnél a hibátlan termék cserelehetőségéről, és ezt a blokkra felíratni.

Karácsony után gyakran előfordul, hogy a kapott ajándék nem tetszik, nem jó a mérete, viszont a termék minőségileg hibátlan.

A jogszabályi előírások alapján az üzletnek ilyen esetben nem kötelező visszavennie a termékeket. Ugyanakkor jellemző, hogy a kereskedők a vevői elégedettség, a cég jó hírnevének megőrzése érdekében önkéntesen levásárlási vagy cserelehetőséget biztosítanak.

Az ITM ismertette, ha az ajándék hibás, sérült, vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket lehet érvényesíteni, amelyek értelmében az üzletnek kötelessége a terméket javíttatni.

Ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kell kicserélni, végső esetben pedig a vételárat visszafizetni.

Ha ilyen probléma merül fel, és azt a kereskedővel nem sikerül rendezni, a vásárlóknak a fogyasztóvédelmi hatósághoz és a békéltető testületekhez érdemes fordulniuk.

A webáruházban történt vásárláskor a kereskedők jogszabályi előírások alapján a jótállási, szavatossági igények intézése mellett kötelesek meghatározott időszakon belül a minőségileg hibátlan termékeket is visszavenni.

A vásárló a termék átvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket a kereskedőnek.

Egyre több webáruház vállal önkéntesen hosszabb, akár 30 napos elállási időt is, fontos tudni azonban, hogy az elállási idő elsősorban a termék kipróbálását szolgálja.

A vásárlásról kapott nyugtát, blokkot minden esetben meg kell őrizni a későbbi igényérvényesítés érdekében.

Adventi vásárban beszerzett ajándékok esetében a kereskedő adatait is hasznos lehet feljegyezni, hogy jótállási, szavatossági igények érvényesítése céljából, vagy egyéb probléma esetén fel tudjuk venni vele a kapcsolatot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT-laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi az ajándékbeszerzés helyszínéül szolgáló üzleteket, webáruházakat és vásárokat.

Országosan több mint 1200 próbavásárlás történt, még egyszer ennyi üzletet ellenőriztek a családok védelme, a tisztességes vállalkozói magatartás támogatása érdekében.

A hatósági fogyasztóvédelmi ellenőrzések december végéig tartanak, azonban a karácsonyi ajándékozást követően a vásárlóknak is fontos tisztában lenniük jogaikkal, a kereskedők kötelezettségeivel.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Ökrös Erika/Patent Mérleg Kft logo

Ökrös Erika/Patent Mérleg Kft

Gyömrő

Kisvállalkozások válláról veszem le a könyvelés és adózás terheit. 20 éve állok tűzfalként a NAV (lánykori nevén APEH) és az ügyfeleim között.
Ügyfeleink elsősorban: kis és nagykereskedők (online és offline egyaránt), oktatási cégek, gyártó cégek, szolgáltató cégek, rendezvényszervezők, non-profit szervezetek.

Tax Consulting Bt. logo

Tax Consulting Bt.

Budapest III. kerület

A Könyvelő Iroda fontosnak tartja a vállalkozás küldetésének elősegítését, hogy szaktudásával és információival segítsen a döntés-előkészítésben. Gondot fordít arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzen, lépést tart a változásokkal, ismeri az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. A könyvelő iroda felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. A könyvelő iroda a szolgáltatásait szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesíti.

MANILAND KFT logo

MANILAND KFT

Budapest XXI. kerület

Stabilitás és folyamatos megújulás. 1993 óta a vállalkozások partnereként.
•számvitel
•munkaügyek
•adóügyek
•pénzügyek
•consulting
•bizonylatszállítás
•adóhatóság előtti képviselet
•adóigazolások, cégkivonatok ügyintézése
•jogi háttér biztosítása
•könyvvizsgálói háttér biztosítása
•céginformációs szolgáltatás
•jogszabály információ

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton