OTP: a kiberbűnözők egyre inkább a felhasználók figyelmetlenségét használják ki

2018. Október 05. 09:20

A kibertámadások terjedése ellenére a pénzintézeteket egyre kevesebb közvetlen fenyegetés éri, a fejlett bankbiztonsági rendszerek miatt a bűnözők egyre inkább a felhasználók figyelmetlenségét használják ki.

Egy amerikai információbiztonsági cég szerint az adathalász kibertámadások világszerte majdnem megduplázódtak az idén 2017-hez képest.

Magyarországon azonban bár jelentős, 28 százalékos volt az adathalász támatások éves növekedése augusztusig a Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint, az ütem jóval elmaradt a globális átlagtól.

A bankkártyás visszaélések értékét tekintve az OTP-nél  a globális vagy az európai átlag  töredéke a tételek forgalomhoz viszonyított aránya.

Ez sok esetben tudatos intézkedések eredménye: az látszik, hogy az eredményes védekezés és a megelőző bankbiztonsági intézkedések nélkül tízszeres lett volna a visszaélések száma".

Az adathalász módszerek a figyelmeztetések ellenére még sokszor felkészületlenül érik az ügyfeleket, legutóbb Magyarországon több tucat hitelintézet ügyfeleit károsították meg ilyen módszerrel a bűnözők.

Az 590 millió forintos összegből mindössze hatmillió forintot, az összeg egy százalékát próbálták OTP-s ügyféltől kicsalni, a bank azonban négymillió forintot még időben zárolt a bűnözők által használt, egy másik banknál vezetett számlán, így azt már nem tudták végleg eltűntetni, és a károsult ezt az összeget várhatóan visszakapja.

Az OTP szakértője a közlemény szerint kiemelte a hamis, de a hivatalos banki honlapra hasonlító internetes oldalak veszélyeit. Az ilyen felületekenél számlaadatokat csalnak ki vagy átutalásra bírják rá a felhasználókat.

Gyanús megkereséseknél ajánlatos fölhívni az ügyfélszolgálatot, ha pedig veszélybe került a belépési jelszó, bejelentést kell tenni.

Az OTP az adathalász kísérletek kivédéséről a honlapján is tájékoztatja az ügyfeleket.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Adóbázis Plussz Kft. logo

Adóbázis Plussz Kft.

Szeged

Könyvelés, adótanácsadás,bérszámfejtés, TB ügyintézés,teljes körű adminisztrációs szolgáltatás minden típusú vállalkozás részére. Mi nem csak ígérjük, mi be is tartjuk azt, amit vállalunk. Gyors, pontos munka, segítőkész hozzáállás. Ez jellemzi a több, mint tíz éve állandó csapatunk munkáját.

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

ANTABA  KFT logo

ANTABA KFT

BUDAPEST XV. kerület

KÉT TÜZ KÖZÖTT IS MEGKERESSÜK A KIVEZETŐ UTAT !

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó