Sérti az európai uniós jogot a magyar mobilfizetési rendszer

2018. Június 15. 08:59

A mobilfizetési rendszer állami monopóliummá alakításával Magyarország megsértette az uniós szolgáltatási irányelvet.

A bírósági tájékoztatás szerint Yves Bot főtanácsnok indítványában azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a mobilfizetési szolgáltatások piacán nemzeti monopóliumot hozott létre.

Olyan korlátozást vezetett be, amely a szolgáltatási irányelv szerint csak abban az esetben lenne megengedhető, ha az alkalmazása szükséges, és nem diszkriminatív.

Magyarországon 2014 júliusától a parkolási közszolgáltatások díjai, a közutak használatáért fizetendő díjak, az állami vállalatok által nyújtott személyszállítási szolgáltatások díjai, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb közszolgáltatások díjai mobilfizetési rendszeren keresztül csak az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél fizethetők meg.

Magyarország szerint a nemzeti mobilfizetési rendszer közérdekű feladat, amely az úgynevezett általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak minősül, így az uniós szolgáltatási irányelv rendelkezései csak korlátozásokkal alkalmazandók.

Az Európai Bizottság szerint azonban Magyarország azáltal, hogy a piacról kizárja az ott korábban működő üzleti vállalkozásokat, megsértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét, valamint a szolgáltatási irányelvet.

A bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást, majd 2016 novemberében keresetet indított az Európai Unió Bíróságán.

Az uniós főtanácsnok úgy vélekedett, hogy a Magyarország által létrehozott monopóliummal elért eredményt - a piac versenystruktúrájának megőrzése mellett - anélkül is elérhette volna, hogy annak kizárólagos jogot biztosít.

A Magyarország által említett korlátozás okaiként felhozott - a fogyasztóvédelmet, a kereskedelmi ügyletek méltányosságát, a csalás és a feketegazdaság elleni küzdelmet - érintő indokok nem felelnek meg az arányosság követelményének.

Léteznek ugyanis az említett célok elérését biztosító kevésbé korlátozó megoldások, mint például egy nemzeti mobilfizetési rendszer platformjának működtetésére irányuló koncessziós rendszer kialakítása.

Következésképpen a főtanácsnok annak kimondását javasolja az Európai Unió Bíróságának, hogy Magyarország megsértette szolgáltatási irányelv szerinti kötelességeit.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

TAXALAND Kft logo

TAXALAND Kft

Érd

„Ha egy szokásos dolgot szokatlanul jól csinálsz, ez meghozza számodra a sikert”

Mokán Könyvelő és Számviteli Szolgáltató Kft logo

Mokán Könyvelő és Számviteli Szolgáltató Kft

Budapest XX. kerület

A MOKÁN KÖNYVELŐ KFT 14 éves tapasztalattal áll az Önök rendelkezésére is!
Szakmai hátterünket a tulajdonos-cégvezető széles körű gyakorlata, közgazdász-mérlegképes könyvelő-adótanácsadó végzettsége és nagyfokú elhivatottsága biztosítja!
Partnereink között termelő, szolgáltató cégek, kereskedő vállalkozások vannak a gazdaság szinte minden területéről, ami széles rálátást biztosít a különféle gazdasági folyamatokra.
REMÉLJÜK HAMAROSAN ÖNT IS ÜGYFELEINK KÖZÖTT KÖSZÖNTHETJÜK!

Lakatos Klára logo

Lakatos Klára

Baja

Precíz megbízható könyvelés - korrekt áron!
Családi vállalkozás keretében működő könyvelőirodánk komplett szolgáltatást nyújt a könyvelési és számviteli szolgáltatások körében. Induló vállalkozások adótervezésétől, a rendszeresen felmerülő számviteli feladatokon át, a döntések előkészítéséhez adótanácsadással segítve állunk az egyéni vállalkozók és cégek rendelkezésére, akár távkönyvelési szolgáltatás keretében is!. Magánszemélyek részére SZJA bevallás készítését 1 napos határidővel vállaljuk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu