Repülők késése miatti kártalanítás jár az unión kívüli átszállásos utak esetében is

2018. Június 01. 09:05

A repülőgép jelentős késésével összefüggő kártalanítási jog vonatkozik az unión kívüli országokba tartó, és unión kívüli átszállást is magába foglaló járatokra is egységes foglalás esetén.

A luxembourgi központú uniós törvényszék indoklásában aláhúzta, egy unión kívüli országban tett átszállás nem változtat azon az uniós szabályon, hogy a két vagy több légi járatot magában foglaló utazást egyetlen, közvetlenül csatlakozó járatnak kell tekinteni.

Az ügy előzménye, hogy egy német utas Berlinből casablancai átszállással a szintén marokkói Agadirba utazott.

Az átszállásnál adódott problémák miatt egy későbbi repülőgéppel, négy órás késéssel érkezett a végső célállomásra.

Az uniós bíróság megállapította, amennyiben az utazás kiinduló repülőtere uniós országban található, egységes foglalás esetén akkor is vonatkozik a kártalanítási jog az unión kívüli célállomásra tartó utasra, ha a késés nem uniós országban történt átszállása miatt következett be.

Amikor tehát egy egységes foglalás két - vagy akár több - légi járatot foglal magában, azokat egyetlen szállításként kell figyelembe venni az utasokat megillető kártalanítási jog szempontjából. Ezeket a járatokat egyetlen közvetlenül csatlakozó járatnak kell tekinteni.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Számadó-Consulting Kft logo

Számadó-Consulting Kft

Debrecen

A Számadó Consulting Kft 2009-ben alakult, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben és a lehető legmagasabb minőségben ki tudja elégíteni a hazai és külföldi vállalkozások és természetes személyek gazdasági, tanácsadási szolgáltatások iránti igényeit.

Raab-Cont Kft logo

Raab-Cont Kft

Győr

Idézetünk

"Önmagunkkal szemben alapvető elvárás a precizitás, a megbízhatóság, és nem utolsó sorban felelősségvállalás az elvégzett munkáért"

Bándy Annamária  e.v. logo

Bándy Annamária e.v.

Budapest VI. kerület

Munkaadók számára bérelszámolást, TB- és munkaügyi ügyintézést, valamint ÁFA mentes egyéni vállalkozók könyvelését vállalom. Szájhagyomány útján jönnek az új ügyfelek, ami azt hiszem a legjobb ajánlólevél.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó