Reálértéken 5,1 százalékkal nőtt tavaly a háztartások fogyasztási kiadása

2018. Május 31. 09:48

A magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi fogyasztási kiadása 2017-ben 82 900 forint volt, folyó áron 7,6 százalékkal, reálértéken 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kiadások növekedését elősegítette a keresetek átlagos 12,9 százalékos emelkedése.

A lakosság 2017-ben reálértéken minden fogyasztási főcsoportban növelte fogyasztását. Legnagyobb mértékben (9,7 százalékkal) a vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra fordított összegek emelkedtek, ezt a lakberendezési és háztartásviteli kiadások követtek (9,3 százalékkal).

Az alapvető szükségletek - élelmiszer, lakásfenntartás, közlekedés - aránya a kiadásokból 2017-ben 58,9 százalék volt, nem változott érdemben az előző évhez képest.

Legtöbbet, fejenként havonta 22 500 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött a lakosság, melyet a lakásfenntartási és háztartási energiakiadások követtek 17 500 forinttal. Az erre fordított havi összegek reálértéken 7,5 százalékkal, illetve 1,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Közlekedésre és szállításra havi 8984 forintot fordítottak egy főre vetítve a háztartások, melynek legnagyobb hányadát az üzemanyag-vásárlás tette ki, havonta 6209 forinttal. Az egészségüggyel kapcsolatos eszközökre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, illetve orvosi ellátásra fejenként 3874 forintot költött a lakosság havonta, a fogyasztási kiadás 4,7 százalékát.

Az egészségüggyel kapcsolatos költségek 59,1 százalékát a gyógyszerekre fordított összegek tették ki, vitaminokra, gyógykészítményekre, gyógyteákra, gyógyvizekre a kiadások 15,4 százalékát fordították.

Szemüvegekre, kontaktlencsére, hallókészülékekre az egészségüggyel kapcsolatos kiadások 8,8 százalékát, orvosi és fogorvosi ellátásra 9,4 százalékát adta ki a lakosság. A paraszolvencia az összes egészségügyi költség 3,9 százalékát tette ki.

A háztartások tulajdonában lévő tartós fogyasztási cikkek állománya folyamatosan bővül és korszerűsödik a KSH adatai szerint, egyes termékek, mint például a hűtőszekrény, a mosógép vagy a színes televízió szinte minden háztartásban megtalálhatók, esetenként több is.

Saját tulajdonú személygépkocsival minden második háztartás rendelkezett, ami hasonló az előző években mért adathoz.

Számítógép a háztartások 67,5 százalékában található, ezen belül évről évre csökken az asztali gépek, és nő a mobileszközök, a laptop, a tablet és netbookok aránya, okostelefon pedig már a háztartások kétötödében található.

A számítógépek és az okoseszközök terjedésével egyre többen használják az internetet, amelyet a lakosság 56,9 százaléka tart nélkülözhetetlennek.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Gitta Irodája - Botosné Kárász Brigitta logo

Gitta Irodája - Botosné Kárász Brigitta

Székesfehérvár

Könyvelés és irodai ügyintézés egy helyen kezdő vállalkozások részére is, online formában is, amelynek segítségével több időt fordíthat vállalkozása fejlesztésére.

Duo-Ász Könyvelő Iroda logo

Duo-Ász Könyvelő Iroda

Aszód

Irodánk vállalja egyéni és társas vállalkozások, alapítványok, egyesületek, társasházak teljes körű könyvelését, bér-tb-munkaügyi ügyintézését, alakulásban való közreműködést, NAV-Tb előtti képviseletet, bevallások határidőben való beküldését az iroda ügyfélkapuján keresztül és adó-üzletviteli tanácsadást.

LIBRA Account-Team Kft logo

LIBRA Account-Team Kft

Makó

2001. óta állunk rendelkezésére a Csongrád megyei kisvállalkozásoknak, egyéni és társas vállalkozásoknak valamint őstermelőknek és családi gazdálkodóknak. A 2011.évtől non-profit szervezetek, egyesületek könyvvitelét is vállalja könyvelőirodánk.
Átfogó adó-, TB-, jogi és számviteli ismeretekkel rendelkező szakemberekből álló csapatunk várja a vállalkozókat.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton