Reálértéken 5,1 százalékkal nőtt tavaly a háztartások fogyasztási kiadása

2018. Május 31. 09:48

A magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi fogyasztási kiadása 2017-ben 82 900 forint volt, folyó áron 7,6 százalékkal, reálértéken 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kiadások növekedését elősegítette a keresetek átlagos 12,9 százalékos emelkedése.

A lakosság 2017-ben reálértéken minden fogyasztási főcsoportban növelte fogyasztását. Legnagyobb mértékben (9,7 százalékkal) a vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra fordított összegek emelkedtek, ezt a lakberendezési és háztartásviteli kiadások követtek (9,3 százalékkal).

Az alapvető szükségletek - élelmiszer, lakásfenntartás, közlekedés - aránya a kiadásokból 2017-ben 58,9 százalék volt, nem változott érdemben az előző évhez képest.

Legtöbbet, fejenként havonta 22 500 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött a lakosság, melyet a lakásfenntartási és háztartási energiakiadások követtek 17 500 forinttal. Az erre fordított havi összegek reálértéken 7,5 százalékkal, illetve 1,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Közlekedésre és szállításra havi 8984 forintot fordítottak egy főre vetítve a háztartások, melynek legnagyobb hányadát az üzemanyag-vásárlás tette ki, havonta 6209 forinttal. Az egészségüggyel kapcsolatos eszközökre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, illetve orvosi ellátásra fejenként 3874 forintot költött a lakosság havonta, a fogyasztási kiadás 4,7 százalékát.

Az egészségüggyel kapcsolatos költségek 59,1 százalékát a gyógyszerekre fordított összegek tették ki, vitaminokra, gyógykészítményekre, gyógyteákra, gyógyvizekre a kiadások 15,4 százalékát fordították.

Szemüvegekre, kontaktlencsére, hallókészülékekre az egészségüggyel kapcsolatos kiadások 8,8 százalékát, orvosi és fogorvosi ellátásra 9,4 százalékát adta ki a lakosság. A paraszolvencia az összes egészségügyi költség 3,9 százalékát tette ki.

A háztartások tulajdonában lévő tartós fogyasztási cikkek állománya folyamatosan bővül és korszerűsödik a KSH adatai szerint, egyes termékek, mint például a hűtőszekrény, a mosógép vagy a színes televízió szinte minden háztartásban megtalálhatók, esetenként több is.

Saját tulajdonú személygépkocsival minden második háztartás rendelkezett, ami hasonló az előző években mért adathoz.

Számítógép a háztartások 67,5 százalékában található, ezen belül évről évre csökken az asztali gépek, és nő a mobileszközök, a laptop, a tablet és netbookok aránya, okostelefon pedig már a háztartások kétötödében található.

A számítógépek és az okoseszközök terjedésével egyre többen használják az internetet, amelyet a lakosság 56,9 százaléka tart nélkülözhetetlennek.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

SHS KFT logo

SHS KFT

Mágocs

Az SHS KFT 29 éves. Két irodában Pécsett és Mágocson 30 fővel, több, mint 400 ügyféllel foglalkozunk. Tanácsot adunk, adómegtakarításra javaslatot teszünk. Heti 3 rövid körlevéllel folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket. Beszélünk nyelveket (angol, német)

Konprog Team Kft logo

Konprog Team Kft

Budapest XI. kerület

Szeretné biztos kezekben tudni könyvelését?
Nem szeretne a számlákkal, papírokkal, pénzügyi kivonatokkal bajlódni? Biztos hátteret szeretne vállalkozásának?
Úgy érzi, hogy jelenlegi könyvelője nem törődik Önnel megfelelően? Szeretné a pénzéért az elvárható legjobb szolgáltatást megkapni?

Legyen Önnek is egy jó könyvelője!

Amit ajánlunk: Precíz, pontos, megbízható munka. Biztos tudáson alapuló, személyre szabott tanácsadás, folyamatos kapcsolattartás, hatékony probléma megoldás. Kedvező árak.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton