KSH: márciusban 2,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

2018. Május 17. 14:47

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 2,2 százalékos növekedéséből tevődik össze.

A gabonafélék ára 10,2 százalékkal emelkedett egy év alatt márciusra, a februári 18,1 százalékos drágulást követően.

A búza ára a februári 10,8 százalék után márciusban 3,6 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a kukorica márciusban 15,4, februárban még 26,3 százalékkal volt drágább.

A burgonya felvásárlási ára 18,9 százalékot esett. A zöldségfélék 7,4 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly márciusban. A paradicsom 15,7 százalékkal kerül kevesebbe, az uborka 19,9 százalékkal, a fejes saláta 17,6 százalékkal olcsóbb, a vöröshagyma viszont 15,4, a sárgarépa 4,8 százalékkal drágult.

A gyümölcsök drágulása a februári 28,9 százalékosról 31,3 százalékra emelkedett.

Az élő állatok termelőiár-szintje alig változott, mindössze 0,3 százalékkal emelkedett.

A vágómarha ára azonban 16,9 százalékkal, a juhé 21,8 százalékkal magasabb volt, mint tavaly márciusban, a sertések ára viszont 3,2 százalékkal csökkent a januári felvásárlási mélypont után, amikor kilogrammonként 342 forintba került, márciusban kilogrammonként 376 forint volt.

A baromfi átlagosan 0,8 százalékkal, ezen belül a liba 7,9, a pulyka 3,7 százalékkal lett olcsóbb, a tyúkfélék ára 1,6 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára 6,2 százalékkal lett magasabb, ezen belül a tej 3,2, a tojás 17,2 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

Idén január-márciusban az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 1,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal emelkedett.

Az első negyedévben a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2,0 százalékkal emelkedett éves összevetésben, ezen belül az épületberuházások költsége 8,3, a gépvásárlásoké 5,8 százalékkal emelkedett.

A takarmányok ára 2,4, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 4,3, a keveréktakarmányoké 1,0 százalékkal nőtt. A műtrágyaárak 1,6 százalékkal voltak magasabbak, és annak ellenére, hogy az elmúlt félévben folyamatosan emelkedtek, a 2015. évi árszinttől még mindig jelentősen elmaradtak.

 

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Adóbázis Plussz Kft. logo

Adóbázis Plussz Kft.

Szeged

Könyvelés, adótanácsadás,bérszámfejtés, TB ügyintézés,teljes körű adminisztrációs szolgáltatás minden típusú vállalkozás részére. Mi nem csak ígérjük, mi be is tartjuk azt, amit vállalunk. Gyors, pontos munka, segítőkész hozzáállás. Ez jellemzi a több, mint tíz éve állandó csapatunk munkáját.

MrSoft Kft logo

MrSoft Kft

Budapest IX. kerület

Minőségi, határidőre könyvelés, 21 éves válalkozási gyakorlat, megbízhatóság, pontosság, reális áron.

Jupiter 2002 Szolgáltató BT logo

Jupiter 2002 Szolgáltató BT

Vértesboglár

Fizessen csak annyit, amennyit kell!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó