Sikeres volt a zártkertek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat

2018. Április 04. 09:46

Nagy érdeklődés volt a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat iránt.

Több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, közülük 680 postai úton is beküldte, az igényelt összeg mintegy 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra.

A pályázatok közül 495 "maradt talpon", 193-at formai okokból (például a határidő túllépése, a mellékletek hiánya) miatt elutasítottak.

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is.

A legtöbb, 121 pályázat Zala megyéből érkezett, 1 milliárd forint feletti értékben, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya követ.

Néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Nem kell csüggedniük azoknak sem, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is.

A pályázatot 2017 végén hirdették meg, a pályázatokat január végéig lehetett benyújtani.

Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot.

Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre. Ez, valamint az útépítés önállóan nem volt pályázható, a külterületi utakra a vidékfejlesztési programban van forrás.

Tavaly három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására.

Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs tájfajtákat.

Az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan.

A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának.

Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van.

A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bukáné Tusják Katalin logo

Bukáné Tusják Katalin

Debrecen

1991 óta foglalkozom egyéni és társas vállalkozások, valamint civil szervezetek,könyvvezetésével, adóbevallások, beszámolók, munkaügyi feladatok készítésével, képviselettel. Közgazdászként, adószakértőként adótervezést is végzünk. Jogász, könyvvizsgáló, vám-ügyintéző és termékdíj szakértő partnerekkel dolgozunk együtt.

Fair Audit & Consulting Kft. logo

Fair Audit & Consulting Kft.

Budapest XX. kerület

Manapság nehéz olyan könyvelőirodát találni, ahol az ügyfél minden szolgáltatás mellett a legnagyobb nyugalomban tudhatja könyvelését! Nálunk nem kell aggódnia a számlák teljes körű lekönyvelése, a határidők betartása miatt! Munkánkért garanciát vállalunk, szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk. Jogtiszta szoftverekkel könyvelünk, amely még nagyobb biztonságot jelent.

KLMG KFT logo

KLMG KFT

Budapest XII. kerület

Ha könyvelőt, adótanácsadót keres, kérem fontolja meg a következőket:
- a KLMG Kft vezetője Czerván Klára nagy tapasztalatra tett szert az ellenőrzés területén mielőtt könyveléssel és adótanácsadással foglalkozó cégünk egyik vezetője lett,
- büszkék vagyunk arra, hogy sem alkalmazottaink, sem ügyfeleink körében nem jellemző a fluktuáció,
- ügyfeleinkkel együtt tervezzük meg az adott évet, nálunk nincsenek váratlan meglepetések a mérlegekben, bevallásokban,
- ellenőrzési statisztikánk kiváló.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton