Sikeres volt a zártkertek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat

2018. Április 04. 09:46

Nagy érdeklődés volt a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat iránt.

Több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, közülük 680 postai úton is beküldte, az igényelt összeg mintegy 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra.

A pályázatok közül 495 "maradt talpon", 193-at formai okokból (például a határidő túllépése, a mellékletek hiánya) miatt elutasítottak.

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is.

A legtöbb, 121 pályázat Zala megyéből érkezett, 1 milliárd forint feletti értékben, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya követ.

Néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Nem kell csüggedniük azoknak sem, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is.

A pályázatot 2017 végén hirdették meg, a pályázatokat január végéig lehetett benyújtani.

Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot.

Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre. Ez, valamint az útépítés önállóan nem volt pályázható, a külterületi utakra a vidékfejlesztési programban van forrás.

Tavaly három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására.

Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs tájfajtákat.

Az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan.

A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának.

Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van.

A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Kazánszervíz Kft logo

Kazánszervíz Kft

Nagykanizsa

Megbízhatóan, a törvényi feltételek figyelemmel kísérésével, betartásával, 15 éves tapasztalattal végzem a vállalkozások minden számviteli, pénzügyi igényét kielégítő szolgáltatásomat.
Tagja vagyok a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének, és rendelkezem szakmai felelősségbiztosítással.

Soft Magic Betéti Társaság logo

Soft Magic Betéti Társaság

Budapest IX. kerület

Ön könnyen lehet egy sikeres vállalkozás tulajdonosa, ha a gazdasági tevékenységet segítő feladatokat olyan emberekre bízza, akik ebben kellő gyakorlattal rendelkeznek. Mi átvállaljuk cége munkaügyi- bérszámfejtési- könyvelési- statisztikai- feladatait. Segítjük a gazdasági kapcsolatait, pénzügyi terveit, szakmai fejlődését.

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft logo

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft

Budapest XX. kerület

Ügyfélorientált adózási, számviteli és üzletviteli tanácsadó Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt vállalkozások, egyéni vállalkozó, magánszemélyek részére: könyvelés, adótanácsadás, bevallások elkészítése, adóhatósági képviselet, adószakértői ellenjegyzés (FAF), cégátvilágítás, belső audit, humánpolitikai ügyintézés (bér- és munkaügy), Tb ügyintézés, adatrögzítés, dokumentum arciválás.
Megbízhatóság, leinformálhatóság, korrekt ár, rövid határidő! Rejtett költségek nélkü!
Országos hatáskör.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu