Idén újabb rekordok dőlhetnek meg a turisztikai ágazatban

2018. Március 21. 09:07

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, akik közel 30 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez 51 százalékkal több, mint a 2010-es adatok.

A nyolc éve tartó töretlen fejlődésnek köszönhetően a turizmus-vendéglátás a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja és mintegy 400 ezer embert foglalkoztat. A szállásdíj-bevételek tavaly elérték a 278 milliárd forintot, ami 2010-hez képest 115 százalékos emelkedés. Szeretnék, ha 2030-ra a turizmus vendéglátás már a GDP 16 százalékát adná.

Magyarország biztonságos ország, amely a felmérések szerint a turisták második legfontosabb érve az úti cél kiválasztásakor. Ezek alapján 2018-ban újabb rekordok dőlhetnek meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei statisztikai adatok alapján 2017-ben 452 ezer vendég több mint egymillió vendégéjszakát töltött el az észak-magyarországi megye kereskedelmi szálláshelyein.

2010-hez viszonyítva a vendégéjszakák száma több mint 55, a vendégéjszakák száma 57 százalékkal emelkedett, míg a szállásdíj bevételek közel 125 százalékkal nőttek.

Külföldről Lengyelországból érkeznek a legtöbben a megyébe, majd Szlovákia, Németország, Ukrajna és Olaszország következik a sorban. Miskolcon a szálláshelyek 180 ezer vendéget és 391 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A turisták száma 88 százalékkal, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal volt több 2010-hez képest. Ez idő alatt a borsodi megyeszékhely turisztikai szempontból a magyarországi települések között négy helyet lépett előre, a 2010-es 16. helyhez képest a 12. helyen szerepel.

Ez a szállásdíj bevételeken is érződik, a tavalyi 3,7 milliárd forint árbevétel 162 százalékos emelkedés a nyolc évvel ezelőtti adatokhoz képest.

2010 és 2017 között 33 milliárd forint turisztikai fejlesztés zajlott le a megyében, példaként említette a sárospataki Rákóczi-várat, az edelényi kastélyt, valamint a tokaji beruházásokat.

Fontosnak nevezte, hogy a kormányzat nem településeket, hanem turisztikai térségeket fejleszt. Eddig öt ilyen kiemelt régió határoztak meg és ebben benne van Tokaj-Hegyalja is. Ősszel új kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre és ebben benne van a Mátra és a Bükk vidéke is.

A következő időszakban a megyében, benne a tokaji világörökségi területen mintegy 81 milliárd forint turisztikai beruházás valósul meg, ezek többségének előkészítése már megkezdődött, a kivitelezések április nyolcadika után várhatóan jelentős lendületet kapnak majd.

Ezek között kiemelendő a tokaji belváros átalakítása, a tállyai és tolcsvai kastélyprogramok, kerékpárút kialakítása a tokaji-hídon, a Felső-Tisza vízi turisztika fejlesztése, élménypontok kialakítása Szegiben, Makkoshotykán és Erdőbényén, a Sátoraljaújhely melletti Szárhegy és Várhegy közötti függőhíd megépítése, valamint a sátoraljaújhelyi-vár turisztikai fejlesztése.

Ebben az összegben nincsenek benne más olyan pályázatok, amelyek nem turisztikai tartalmúak, de kapcsolódnak az ágazathoz.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Szanics Tünde EV logo

Szanics Tünde EV

Budapest

2006 óta dolgozom könyvelőként és 2016 óta adótanácsadással is foglalkozom. A ranglétra minden fokát végigjártam, könyveléstől a pénzügyi vezetőig. Az ügyfélkörömben debreceni, balmazújvárosi, bátonyterenyei és budapesti székhellyel rendelkező cégek is vannak.

Torma Andrea E.V. logo

Torma Andrea E.V.

Kiskunhalas

Könyvelés

Adócentrum Kft logo

Adócentrum Kft

Nagydorog

Adótanácsadási, számviteli, bér adminisztráció és egyéb üzletviteli szolgáltatást nyújtunk partnereink részére.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó