MNB: egyre többen igényelnek fogyasztóbarát lakáshitelt

2018. Március 01. 12:14

Tavaly szeptember óta már közel 40 milliárd forintnyi, az MNB által minősített hitelt folyósítottak a bankok, takarékszövetkezetek.

A jegybank közleménye szerint egy átlagos lakáskölcsönnél akár félmillió forintot is megtakaríthatnak, és a hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók.

A fogyasztóbarát hiteleket többnyire használt lakás és ház vásárlására igényelték (89 százalék), továbbá hitelkiváltásra, új lakás vásárlásra és lakóház építésre is fordították a kölcsönösszeget.

A teljes fogyasztóbarát állomány 59 százalékát Közép-Magyarországon, közel 20 százalékát a közép- és nyugat-dunántúli régióban, mintegy 15 százalékát pedig az észak- és dél-alföldi megyékben folyósították.

A fogyasztóbarát lakáshiteleket legnagyobb arányban (44 százalék) a harmincas korosztály, az esetek több mint negyedében pedig a negyvenes éveikben járó fogyasztók igényelték.

Az ügyfelek túlnyomó többsége az 5 évre és a 10 évre fixált kamatozású fogyasztóbarát konstrukciókat igényli.

A minősített lakáshitelekkel korábbi kedvezőtlen lakáshitelek is kiválthatók, kamatuk és egyéb költségeik kedvezőbbek a piaci átlagnál.

A közleményben ismertetik, hogy e hitelek fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészlet 3, 5, 10 évig, vagy akár a futamidő alatt végig változatlan marad.

A nem minősített, referencia-kamatlábhoz kötött (változó kamatozású) hitel választása - annak ellenére, hogy ezen hitelek teljes hiteldíj mutatója (thm) a kezdeti alacsonyabb érték miatt vonzóbbnak tűnhet - kockázatos lehet, hiszen a fogyasztó ezzel azt vállalja, hogy a futamidő alatt a referencia-kamatláb változásával (akár 3 vagy 6 havonta)  jelentősebb mértékben is emelkedhet a törlesztőrészlete.

A jegybank közleménye szerint a lakáscélú hitelek kamatfelára 2017 második felében csökkent az előző év azonos időszakához képest, és ebben a minősített termékeknek előremozdító szerepe lehetett.

A felárak mérséklődése megtakarítást jelent az ügyfeleknek: egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű fogyasztóbarát lakáshitel thm-je ma átlagosan 0,4-0,6 százalékkal kedvezőbb más piaci feltételű termékekkel összevetve. Szerződésszerű teljesítés esetén a futamidő alatt így 460-550 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a hitelért.

Az MNB www.minositetthitel.hu oldalán található összehasonlító kalkulátor szerint az ügyfelek már 4 százalék alatti thm-mel is találhatnak 3 vagy 5 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát kölcsönt. A 10 éves kamatperiódusú vagy a végig fix kamatozású termékek pedig 5 százalék körüli THM-mel érhetők el. Az oldalt tavaly szeptember óta csaknem 700 ezren keresték fel.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

TAMONKA Könyvelőiroda Kft logo

TAMONKA Könyvelőiroda Kft

Tataháza

Bár a vállalkozások vezetői a könyvelést a szükséges rossznak tartják, azért mi próbát teszünk arra, hogy más megközelítésből lássák munkánkat.
Célunk:
a könyvelési, bérügyviteli feladatok pontos elvégzése,
az ügyfelek információigényeinek gyors és maradéktalan kielégítése,
adótakarékos javaslatokkal a vállalkozások segítése.
Szolgáltatásunkat tudásunk legjavát adva végezzük, szakmai partnereink közreműködésével.

L & L Számviteli Szolgáltató és Társasházkezelő Kft logo

L & L Számviteli Szolgáltató és Társasházkezelő Kft

Budapest XIII. kerület

Megbízható korrekt munka. Társasházakban otthon vagyunk.

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló logo

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló

Békéscsaba

Ha hosszú távra keres partnert a számviteli, adózási feladatainak ellátására, és egy személyes, kizárólag Önt kiszolgáló könyvelő irodát keres, akkor mi vagyunk azok.
Egy könyvelő iroda, amely csak az Öné.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton