Tavaly decemberben lassult a mezőgazdasági termékek drágulása

2018. Február 16. 09:49

Tavaly decemberben a gabonafélék ára 9,2, ezen belül a búzáé 6,9, a kukoricáé 9,9 százalékkal volt magasabb, mint 2016 végén. Az árpa 9,4, a zab 21,8 százalékkal drágult egy év alatt. A burgonya 18,8 százalékkal olcsóbb lett.

A zöldségfélék ára 9,7 százalékkal csökkent, ezen belül az uborka ára 28,4 százalékkal, a paradicsomé 12,3 százalékkal csökkent.

A gyümölcsfélék ára 21,3 százalékkal, ebből az almáé 26,0 a szőlőé 12,1 százalékkal emelkedett, a körte ára 41,0 százalékkal megugrott.

Az élő állatok termelői árszintje 2,3 százalékkal csökkent. A vágómarha ára 10,8, a vágósertésé 7,2 százalékot esett, a baromfi ára 2,7 százalékkal nőtt, ezen belül a liba és a kacsa ára 10,2, illetve 8,0 százalékkal drágult.

Az állati termékek ára 17,4 százalékkal emelkedett. A tej ára 14,5, a tojásé 33,1 százalékkal növekedett egy év alatt tavaly decemberre.

A tavalyi egész év átlagában 4,9 százalékkal voltak magasabbak a gabonaárak, mint az előző évben, a búza 7,5, a kukorica 4,4 százalékkal volt drágább. A burgonya 7,5, a zöldségek 0,3 olcsóbbak voltak, a gyümölcsök viszont 19,5 százalékkal többe kerültek.

Éves átlagban az élő állatok 5,5 százalékot drágultak, a sertés ára 11,3 százalékkal, a marháé 1,7 százalékkal volt magasabb. A tej átlagára 23,9 százalékkal a tojásé 8,3 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A műtrágya és a takarmányok ára átlagosan 6,6, illetve 3,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2016-ban, a vetőmag 3,1 százalékkal volt olcsóbb, az energiaköltség viszont 5,7 százalékkal emelkedett.

Az 5,6 százalékos  termelői árindex és a 0,1 százalékos ráfordítási árindex hányadosából képzett agrárolló 5,5 százalékos volt a tavalyi évben.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Könyveljükacéged.hu logo

Könyveljükacéged.hu

Budapest XVII. kerület

Szakmailag kiváló cégeknek segítünk, hogy a megérdemelt anyagi sikereket is elérjék!

Füredi Péter logo

Füredi Péter

Budapest XVIII. kerület

Füredi Péter, mérlegképes könyvelő vagyok. Egyéni vállalkozóként 20 éves tapasztalattal rendelkezem, kis és középvállalkozások, egyéni vállalkozások könyvvitelével, illetve bérszámfejtési teendőivel kapcsolatban.

Amennyiben szükséges rendelkezem könyvvizsgálói, adószakértői és ügyvédi háttérrel.

LM-PRAXIS BT logo

LM-PRAXIS BT

SZOMBATHELY

Mindazoknak, akik nemcsak a naprakész könyvelést igénylik, hanem tevékenységükhöz adótanácsadást, döntésükhöz segítséget, az eredményes munkához együttműködést, megfelelő naprakész szakmai hátteret, a mai vállalkozói igényeknek megfelelő komplex szolgáltatást!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton