A könyvelési stratégia meghatározása

2013. Június 03.

A törvény is úgy szól, hogy az alapelvek, értékelési előírások alapján ki kell alakítani és írásba kell foglalni a gazdálkodó adottságainak, körülményeinek leginkább megfelelő - a törvény végrehajtásának módszereit, eszközeit meghatározó - számviteli politikát. (Sztv. 14.§/3/)

A számviteli politika keretében írásban rögzíteni kell - többek között - azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat, módszereket, amelyekkel meghatározza, hogy mit tekint a számviteli elszámolás, az értékelés szempontjából lényegesnek, jelentősnek, nem lényegesnek, nem jelentősnek, továbbá meghatározza azt, hogy a törvényben biztosított választási, minősítési lehetőségek közül melyeket, milyen feltételek fennállása esetén alkalmaz, az alkalmazott gyakorlatot milyen okok miatt kell megváltoztatni. (Sztv. 14.§/4/)

Szánjon rá tehát egy órát, és beszélje át a számviteli politikában eldöntendő kérdéseket a könyvelőjével. Már önmagában a konzultáció a cég vagyoni ügyeiről – hasznos.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Lakatos Klára logo

Lakatos Klára

Baja

Precíz megbízható könyvelés - korrekt áron!
Családi vállalkozás keretében működő könyvelőirodánk komplett szolgáltatást nyújt a könyvelési és számviteli szolgáltatások körében. Induló vállalkozások adótervezésétől, a rendszeresen felmerülő számviteli feladatokon át, a döntések előkészítéséhez adótanácsadással segítve állunk az egyéni vállalkozók és cégek rendelkezésére, akár távkönyvelési szolgáltatás keretében is!. Magánszemélyek részére SZJA bevallás készítését 1 napos határidővel vállaljuk.

Hegyi Könyvelő Iroda logo

Hegyi Könyvelő Iroda

Tóalmás

Az embernek szüksége van egy jó könyvelőre!

TAXALAND Kft logo

TAXALAND Kft

Érd

„Ha egy szokásos dolgot szokatlanul jól csinálsz, ez meghozza számodra a sikert”

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton