Helyezze jogvédelem alá saját termékét, szolgáltatását

2013. Május 28.

A védjegy egy grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól. Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet különösen:
a) szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat;
b) betű, szám;
c) ábra, kép;
d) sík- vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját;
e) szín, színösszetétel, fényjel, hologram;
f) hang; valamint
g) az a)-f) pontokban felsorolt egyes megjelölések összetétele.

(A részletes szabályokat a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról 1997. évi XI. törvény tartalmazza.) Mi az értelme az védjegynek? Hát a megkülönböztetés – tehát reklám-marketing értéke van. Másfelől az önvédelem, a saját termékek, szolgáltatások védelme - amely az adott esetben súlyosabb érv is lehet a védjegy megszerzése mellett. Lehet, hogy jön valaki – versenytárs, és a saját védjegyére hivatkozva akarja korlátozni a saját cég értékesítési (reklám, marketing) vagy szolgáltatásnyújtási tevékenységét.

Javaslat: gondolja át, hogy saját termékének, szolgáltatásának megkülönböztető jegyét egy egyedi ábrázolásban is kifejezze – és így is védje.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bukáné Tusják Katalin logo

Bukáné Tusják Katalin

Debrecen

1991 óta foglalkozom egyéni és társas vállalkozások, valamint civil szervezetek,könyvvezetésével, adóbevallások, beszámolók, munkaügyi feladatok készítésével, képviselettel. Közgazdászként, adószakértőként adótervezést is végzünk. Jogász, könyvvizsgáló, vám-ügyintéző és termékdíj szakértő partnerekkel dolgozunk együtt.

BAMOSZ Kft logo

BAMOSZ Kft

Pécs

Bizonytalan vagy, nem tudsz dönteni?
Térj be hozzánk, és mi megmondjuk, hogy mi a neked való vállalkozás! Segítünk a cég létrehozásában, gazdálkodásában, fejlődésében! Navigáljuk együtt a jövődet!

Tax-Orientation Consulting Kft logo

Tax-Orientation Consulting Kft

Budapest XIV. kerület

Legrégebbi ügyfelünknek 20 éve mi végezzük a könyvelését és a kapcsolódó egyéb ügyeit. 13 éve társasági formában, könyvelő irodaként működünk. Társaságunk teljes körű szolgáltatást nyújt. Könyvelés - bérszámfejtés - TB ügyintézés - képviselet a hatóságok előtt - rendszeres és eseti adótanácsadás, szükség szerint munkavédelmi, munkaügyi és munkajogi képviselet is.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton