Szuperszámítógép és mesterséges intelligencia a rákos betegek gyógyulásáért

2017. Július 19. 09:31

Drámai helyzet: a magyarok túlélési esélyei a legrosszabbak

Magyarországon a diagnosztizált daganatos betegségek lakosságszámra vetített aránya közel van az európai átlaghoz. A halálozási arány azonban drámai: egy magyar rákos betegnek sokkal rosszabbak az esélyei, mint bármelyik más uniós állampolgárnak, de még a régióban és a Balkánon is többen gyógyulnak meg, mint nálunk.

 

100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedésekből eredő halálozások száma (2014)

 

Halálozások száma

EU (28) átlag

261,5

Magyarország

348,1

Forrás: Eurostat

 

Watson, Big Data és mesterséges intelligencia

Az orvostudomány a szuperszámítógépeket is segítségül hívja a rák ellen. Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe, és az azon futó mesterséges intelligencia szoftver nagyon sokat tud: óriási mennyiségű betegadatot dolgoz fel, ismeri majdnem az összes létező orvostudományi könyvet, szakcikket, és ezeket elemezve valós idejű, személyre szabott válaszokat ad egy-egy beteg egészségügyi kérdéseire. Ez a módszer, szaknyelven a "big data" elemzés, a rákdiagnosztizálási és -kezelési lehetőségekben nyújt segítséget, az alapvető kezeléstől kezdve a klinikai kísérleti stádiumban lévő kezeléseken át a precíziós orvoslásig. Elsődleges célja, hogy megakadályozza a téves diagnózis és a nem megfelelő kezelés gyakran fájdalmas következményeit.

Az, hogy a szuperszámítógép az elérhető adatok alapján személyre szabott ajánlásokat ad a diagnózisra és a kezelésre vonatkozóan, természetesen nem helyettesíti az orvosok végső döntését, inkább egyfajta másodlagos diagnózisként támogatja munkájukat. Mindez azért is fontos, mert a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. idén februárban végzett kutatása[1] szerint súlyos betegség diagnosztizálása esetén a magyarok jelentős része nem elégedne meg csupán egy orvosi szakvéleménnyel, a megkérdezettek fele másodlagos, míg ötöde három vagy több diagnózis ismeretében választaná ki a kezelés módját. Ez az igény nem csupán a bizalom hiányából, a rossz tapasztalatokból, hanem a gyógyulási vágyból és a felelősségérzetből is fakad.

Kapcsolódó kép

Forrás: CIG Pannónia

 

A klinikai döntéshozatal forradalma

A Watsonnal történő együttműködés magasabb minőségű ellátást, a kezelési lehetőségek szélesebb és pontosabb választékát biztosítja. Használatával az orvosok több időt tudnak szentelni annak, hogy elmagyarázzák betegeiknek a kezelési lehetőségeket, amelyeket ők maguk is nagyobb bizonyossággal tudnak ajánlani.[2]

A jó hír pedig az, hogy mindez már elérhető és megfizethető a magyarok számára is. A CIG Pannónia Best Doctors egészségbiztosítással rendelkező ügyfeleit és családtagjait súlyos betegség esetén már nem csak neves külföldi orvosok, hanem a forradalmi technológia is segíti a gyógyulásban, köszönhetően a Best Doctors és az IBM közötti együttműködésnek.

A BDU International külföldi gyógykezelések biztosítását és szervezését nyújtó társaság a bostoni székhelyű Best Doctors-al, a világ egyik legismertebb, másodlagos orvosi szakvélemények készítésére szakosodott nemzetközi hálózatával együttműködve 2012-ben kötött stratégiai megállapodást a CIG Pannónia Életbiztosítóval. Ekkortól érhetőek el a magyarok - magánszemélyek és vállalatok - számára egyéni biztosításként vagy adómentes munkavállalói juttatásként is azok az egészségbiztosítások, amelyek az öt leggyakoribb, súlyos betegség - köztük a daganatos betegségek - esetén nyújtanak segítséget: összekötik a beteget az adott betegség kiváló szaktekintélyeivel, másodlagos orvosi diagnózist adnak a betegnek, illetve 2 millió euróig fizetik a külföldi gyógykezelés gyakran tetemes költségeit.

 

"Fontosnak tartjuk felhívni az emberek figyelmét az öngondoskodás szükségességére az egészségügy területén is. A demográfiai változások, a társadalom elöregedésének problémája az egészségügyet is érinti, arról nem is beszélve, hogy a gyógyítás költségei is folyamatosan emelkednek. Ugyanakkor ma már akár a külföldi gyógykezelés akadályait is áthidalhatjuk egy megfelelő egészségbiztosítással, sőt az egészségbiztosítások munkavállalói juttatásként is adhatók, így segíthetik a vállalatvezetőket abban, hogy magukhoz csábítsák és maguknál tartsák a jó munkaerőt" - fejtette ki Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.



[1] A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1000 fős mintán (férfiak: n=500, nők: n=500) 2017. február 10. és 20. között. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel kutatási panelje segítségével.[1]

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

SK AUDIT Kft. logo

SK AUDIT Kft.

Budapest III. kerület

MINDEN AMI ADÓ ÉS SZÁMVITEL

Bódis Tünde logo

Bódis Tünde

Budapest XV. kerület

Bódis Tünde könyvelő vagyok, irodám a XV.kerületben található. Vállalkozásom könyvelési és bérszámfejtési szolgáltatásokat kínál rugalmas, pontos, szakképzett ügyintézéssel, versenyképes árakon.

Diablo Consulting Kft logo

Diablo Consulting Kft

Budapest XVII. kerület

Alkalmazz jó könyvelőt! Már hallom is, amint sokan rávágják, inkább élelemre vagy ruhára költenék ezt a pénzt. Ezzel a gondolkodással az a baj, hogy nem oldod meg anyagi gondjaidat, és nem leszel gazdagabb. Ahogy apám mondta: fel kell mérni, mi a jó és rossz adósság, jó és rossz bevétel, jó és rossz kiadás. Ha jó könyvelőt alkalmazunk, az jó költségnek számít, mert gazdagít, könnyebbé teszi az életünket és a jobb jövőt készít elő számunkra.” Robert T.Kiyosaki

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu