Hegyközségek: ágazatra szabott megoldások kellenek az uniós borcímkézési szabályozásban

2017. Június 16. 09:49

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint az Európai Bizottság javaslata alapján minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni kellene a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire.

A négy legnagyobb európai lobbyszervezet a Boripari Borkereskedelmi Európai Szövetség (CEEV), a mezőgazdasági termelők és szövetkezetek érdekképviseletei (Copa-Cogeca), az Európai Független Bortermelők Szövetsége (CEVI), valamint az Eredetvédett Bortermelők Szövetsége (EFOW) levélben fogalmazta meg közös álláspontját a címkézésre vonatkozóan, amelyet az Európai Parlament "Bor, párlatok és minőségi élelmiszerek" munkacsoportjának juttattak el.

A meghatározó borászati szövetségek közös levelükben a szőlő-bor ágazat sajátos szabályozási igényeire hívják fel a figyelmet. További szigorítás helyett a szakmai szervezetek azt javasolják, hogy a borfogyasztók személyre szabottan, az interneten keresztül kapjanak tájékoztatást a borok összetételéről, a termelőket ne kötelezzék az energia- és a tápanyagtartalom részletes feltüntetésére a címkéken. Az előállítói oldal nevében pedig arra vállalnak kötelezettséget, hogy kommunikációjukban hangsúlyt fektetnek a felelős borfogyasztás népszerűsítésére és a fogyasztói tudatosság növelésére. Hangsúlyozzák: az ágazat termelési szerkezete, a borkészítés speciális feltételei, a tagállamok helyi igényei egyaránt egyedi, a többi alkoholos terméktől eltérő szabályozást tesznek szükségessé.

A HNT is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, és a Wine in Moderation (Bort mértékletesen) program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztásra való ösztönzést is támogatja. A szakmai szervezet a magyar EP-képviselőket is arra kéri, hogy munkájuk során képviseljék a magyar bortermelők érdekeit annak érdekében, hogy ésszerű és betartható szabályokat vezessen be az Európai Unió a borcímkézésben - olvasható a HNT közleményében.

 

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

KLMG KFT logo

KLMG KFT

Budapest XII. kerület

Ha könyvelőt, adótanácsadót keres, kérem fontolja meg a következőket:
- a KLMG Kft vezetője Czerván Klára nagy tapasztalatra tett szert az ellenőrzés területén mielőtt könyveléssel és adótanácsadással foglalkozó cégünk egyik vezetője lett,
- büszkék vagyunk arra, hogy sem alkalmazottaink, sem ügyfeleink körében nem jellemző a fluktuáció,
- ügyfeleinkkel együtt tervezzük meg az adott évet, nálunk nincsenek váratlan meglepetések a mérlegekben, bevallásokban,
- ellenőrzési statisztikánk kiváló.

Mérleg-Adó 2000 Könyvelő Iroda - Tatabánya logo

Mérleg-Adó 2000 Könyvelő Iroda - Tatabánya

Tatabánya

A Mérleg-Adó 2000 Könyvelő Iroda Tatabányán és környékén nyújt könyvelés, adóbevallás, bérszámfejtés, adótanácsadás szolgáltatást.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó