Jelentős eltérések a főváros egyes részei között a lakáscélú befektetésekben

2017. Március 21. 16:54

Jelentős eltérések alakultak ki az év elején a lakásvásárlások célja alapján a fővárosban: míg Budán februárban rekord szintre emelkedett a befektetések aránya a teljes eladáshoz képest, addig a pesti kerületek nagy részében csökkent a befektetési szándékkal vásárlók aránya - közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése alapján.

Az elemzés szerint januárig hasonló tendencia figyelhető meg az egész országban a befektetések arányának változásában. Az alacsonyabb vidéki értékeket (38-42 százalék) ellensúlyozta a Budapesti magasabb arány (40-48 százalék), de a változások mértéke és iránya megegyezett. Így például a decemberi visszaesés és a januári növekedés is az egész országot jellemezte. Ezután azonban a budapesti értékek csökkenésnek indultak, mellyel ellentétben vidéken stagnált, majd újra emelkedett a befektetési arány.

Márciusban vidéken akár jelentős növekedés is bekövetkezhet a befektetési célú vásárlásokban, míg Budapesten tovább csökkenhet a befektetők részesedése az ingatlanpiacon. A Duna House elemzése szerint nem annyira a befektetők száma csökkent, hanem a saját célra vásárlóké nőtt - írták.

A főváros egyes részei között jelentős eltérések adódnak az elemzés szerint. Különösen igaz ez a belvárosra - V., VI. és VII. kerület-, ahol februárra 9 százalékos csökkenés következett be, és egyelőre a március további csökkenést mutat. Kiemelkedő a VI. kerületben tapasztalt 30 százalékos csökkenés, melyet az V. kerület növekvő, szinte 100 százalékos értékei ellensúlyoznak. A nagy visszaesés ellenére is közel 70 százalékos a befektetési vásárlások aránya a VI. kerületben, az egész országban a pesti belvárosban a legmagasabb az ilyen céllal ingatlant vásárlók aránya.

A XIII. kerületben a visszaesés mértéke hasonlít a VI. kerületi zuhanásra. Március első felében mért értékek azonban mindkét kerületben újabb növekedésre utalnak, a XIII. kerületben jelenleg 40 százalékos arány mérhető. A főváros pesti oldalán a VIII., IX. és a XIV. kerületekben nőtt a befektetések aránya 2017. első negyedévében.

Az belső, sokak által kedvelt területeken az árak már olyan magasak, hogy a befektetők számára kisebb haszon érhető csak el. Számukra a befektetések új helyszínévé a belvárost övező kerületek válhatnak, mint például a IX. vagy a XIV. kerület. A Duna House azonban inkább a magáncélú vásárlások erősödését tapasztalja a piacon, ami arra enged következtetni, hogy a piaci várakozások szerint további drágulásra számítanak a vásárlók.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Mobilkont KFT logo

Mobilkont KFT

Érd

A vállaltirányítástól a könyvvitelig teljes körű ügyviteli megoldások egy kézből

Napló logo

Napló

Szeged

Irodánknak sokirányú tapasztalata van a vállalkozási és egyéb szervezeti formák könyvelésében. Ezeket alkalmazzuk az aktuális törvényekkel és rendeletekkel kiegészítve. Bővítve a továbbképzéseken kapott friss információkkal. A megszerzett tudást folyamatosan fejlesztjük - ez előírás is - minden évben, több alkalommal. Így szinte minden területet ismerünk: Kft.; Bt.; ev.; egyesület; alapítvány; egyéb intézmény. Szerződést kötünk és számlát adunk, tájékoztatunk, könyvelünk, bért számfejtünk.

Tabula Kft logo

Tabula Kft

Budapest X. kerület

Tabula Kft - Precizitás Felsőfokon!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton