NGM: több mint hárommilliárd forint jut a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására

2016. Szeptember 22. 12:02

Több mint hárommilliárd forintot szán a kormány a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára.

Berczik Ábel azt írta: miután jelentős érdeklődés övezte az idei konyhafejlesztési pályázatot, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megemelte az eredetileg egymilliárdos keretösszeget, és több mint hárommilliárd forint költségvetési támogatás odaítéléséről döntött.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a forrásból idén százharminc önkormányzatnál kezdhetik meg a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását.

A múlt év után idén második alkalommal hirdetett pályázatot a nemzetgazdasági miniszter - a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben - azon önkormányzatoknak, amelyek a tulajdonukban és fenntartásukban működő, óvodai gyermekétkeztetést szolgáló főzőkonyhát, befejező konyhát, melegítő-tálaló konyhát és kapcsolódó kiszolgáló létesítményt szeretnék bővíteni, fejleszteni, vagy akár új létesítményt akarnak kialakítani.

Mindez kiemelt fontosságú a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz, az ingyenes óvodai étkeztetés bővítéséhez, valamint a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetési lehetőségének megteremtéséhez - hangsúlyozta Berczik Ábel.

A támogatásnak köszönhetően elsősorban olyan infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerbiztonsági szabályok, a szükséges higiéniai körülmények, valamint a környezetvédelmi szempontok betartását.

Ennél is sokkal fontosabb, hogy nap mint nap friss alapanyagokból készült, megfelelő technikával előállított ételek kerüljenek a gyermekek tányérjára az egészséges táplálkozás biztosítása jegyében, ami kiemelten fontos a fejlődő szervezet szempontjából - írta Berczik Ábel.

Hozzátette: ez teljesen összhangban áll a kormány szakpolitikai célkitűzéseivel, hiszen azon túl, hogy idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását, további forrásokat biztosít a szükséges infrastrukturális beruházásokra.

A kedvezményezett százharminc önkormányzatnak nagy előrelépést jelent a szétosztandó 3,2 milliárd forint, mivel önerőből csak nehezen tudnák megvalósítani a fejlesztéseket, főleg azok a települések, amelyek alacsonyabb saját költségvetéssel rendelkeznek.

A kormány kezdeményezése tehát valós segítséget jelent, a pályázat pedig jövőre is folytatódik - emelte ki a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bredor Kft logo

Bredor Kft

Budapest XXII. kerület

Termékdíj ügyintézői, regisztrált könyvelői és adótanácsadó végzettséggel rendelkezve vállaljuk elsősorban kettős könyvelést választó végek könyvelését, bérszámfejtését, környezetvédelmi termékdíj kötelezettséggel kapcsolatos ügyintézését, INTRASTAT adatszolgáltatást KSH felé

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft. logo

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft.

Érd

Könyvelőirodánk az ügyfeleket Érd és környékéről illetve az ország bármely területéről szeretettel várjuk, hiszen a bizonylatokat online is fogadjuk.

Kóródi Sándorné logo

Kóródi Sándorné

Tapolca

Megbízható korrekt munka, magasszíntű szakmai felkészültség

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó